Otvoreno pismo ravnatelja gimnazije Kovača gradonačelniku Hrgu

Zoran_Kovac_ravnatelj_gimnazija_ivana_zakmardija_dijankoveckogaJučer je ravnatelj Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci, profesor Zoran Kovač, uputio otvoreno pismo gradonačelniku Križevaca Branku Hrgu radi, kako navodi, “objektivnog informiranja javnosti i zaštite zaposlenika gimnazije”. Ovim putem prenosimo ravnateljevo otvoreno pismo u cijelosti.

Poštovani gospodine gradonačelniče Hrg,

u zbornici Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci teško nam je povjerovati da ste na 8. sjednici Kolegija u utorak 18. veljače 2014. izrekli citiram: „Ne mogu vjerovati da iz Gimnazije nemamo, ne znam, jednog, dva učenika među prva tri u državi iz nekog predmeta.“ završen citat. To nam je nevjerojatno zato što ste na kraju prošle školske godine, dakle prije manje od godinu dana, baš Vi osobno uručili nagradu našem učeniku i njegovoj mentorici za drugo mjesto iz njemačkoga jezika na državnom natjecanju (a nismo jezična gimnazija) i ekipi i mentoru za prvo mjesto u krosu na državnom natjecanju školskih športskih društava (a nismo športska gimnazija).

Zar to nije dovoljno dobro? Lijepo je držati ljestvicu visoko, ali ne bi trebalo omalovažavati niti ostale rezultate učenika i nastavnika. Uz devedeset (90) gimnazija u Hrvatskoj plus još dosta srednjih škola koje unutar programa imaju i gimnazijske programe ili programe kompatibilne gimnazijskima izuzetno veliki uspjeh učenika i njegovog nastavnika je uopće biti i pozvan na državno natjecanje jer se u pravilu poziva manje od 10 učenika po kategoriji. Za to treba ogroman trud ali i nešto sreće. Tako godinama imamo učenike na državnim natjecanjima najčešće iz matematike, kemije, fizike i latinskoga jezika, a onda biologije, hrvatskoga jezika, njemačkoga jezika, geografije, povijesti i lidrana. Neka se ne ljute kolege i učenici ako sam u ovom trenutku nekoga ispustio. I zatim na to još treba dodati brojne uspjehe naših sportaša.

Samo u prošloj školskoj godini 2012./2013. osim njemačkoga jezika i krosa, imali smo i 1. mjesto ekipno na krosu Športskih novosti, učenicu na 5. mjestu na međunarodnom Hypo natjecanju iz engleskoga jezika, i 2. mjesto u državi kategoriji Cadet na međunarodnom natjecanju „Klokan bez granica“. Zar to nije dovoljno dobro?

Svi učenici koji žele raditi u našoj školi dobiju maksimalnu podršku. Pa čak i u vangimnazijskim područjima. Imali smo tako i učenike na državnim natjecanjima iz robotike, elektrotehnike i strojarstva (a nismo tehnička škola). Prvu nagradu za kazališnu predstavu na temu nasilja u vezama (a nismo umjetnička škola). Zar to nije dovoljno dobro?

Kao ustanova ili pojedinci u njoj dobili smo priznanje od Ministarstva prosvjete i sporta, Ministarstva europskih integracija, Hrvatske akademske i istraživačke mreže CARNet… Profesorica kemije dobila je priznanje za 10 uzastopnih godina sudjelovanja na državnim natjecanjima. Naši profesori su sastavljači pitanja ili ocjenjivači na državnoj maturi, članovi povjerenstava za državna natjecanja, suradnici Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja u smislu podrške drugim srednjim školama u samovrjednovanju. Rad našeg profesora u studenome prošle godine ocijenjen je od strane međunarodnog programskog odbora kao najbolji rad na prestižnoj konferenciji CUC 2013 – Dohvati znanje. Inovacije u nastavi našeg profesora kratko su prikazane i u središnjem dnevniku HTV-a. Sve te institucije su prepoznale naš rad, ali u našem gradu se za to uglavnom niti ne zna jer to za Križevce vjerojatno nije dovoljno dobro.

No, ne natječu se svi nadareni učenici, niti su svi učenici koji se natječu posebno nadareni. Puno truda ulažemo i u rad s učenicima kojima je potrebna dodatna pomoć pri savladavanju gradiva. Ali na žalost, za one koji ne žele najčešće nemaju odgovor niti puno kompetentnije ustanove ili pojedinci na globalnoj razini.

Uz dužno poštovanje gospodine gradonačelniče, Vaši suradnici koje ste zadužili za školstvo imaju volju i želju pomoći, ali ne razumiju srednjoškolsku problematiku u potpunosti. A onda se desi po onoj staroj izreci da je polovično znanje pogubnije od neznanja. Da se na Kolegij na kojem se odlučivalo o školstvu pozvao netko od predstavnika srednjih škola vjerojatno ne bi došlo do ove nezgodne situacije. Ovako je šteta nanesena svima. Dodatno ste srozali ionako slab ugled i poštovanje nastavnika u društvu, a još više štetite sebi. Ostavljate dojam da se Vaš stav o prosvjetnim radnicima, na žalost, ne razlikuje od stava trenutno vladajuće opcije u Hrvatskoj.

Usprkos tome, u Gimnaziji Ivana Zakmardija Dijankovečkoga nam je drago da ste, pa makar i na ovakav nespretan način, pokazali interes za križevačke srednje škole. Znamo da Vam je raspored ionako prepun, ali pozivamo Vas da prvom prilikom svratite do nas jer se nadamo da želite i možete pomoći da škole budu bolje. Za prvu ruku bi nam za podizanje kvalitete nastave od ogromnog značenja bilo opremanje barem tri učionice s računalima i LCD projektorima na stropnim nosačima i pripadajućom instalacijom. Isto tako nam je hitno i neophodno u sedam učionica postaviti karniše i tamne zastore tako da za vrijeme nastave možemo učenike barem zakloniti od sunca, pogotovo za vrijeme pisanja ispita državne mature koji traju i po nekoliko sati i tada u tim učionicama postane neizdrživo. Vjerujemo da za grad koji se ponosi dugom tradicijom školstva to ne bi bio prevelik izdatak.

Vježbe iz informatike držimo u prostoriji od 24 m2, a od 16 radnih mjesta za učenike u funkciji je samo 13 i to uz često rušenje servera što frustrira i učenike i profesore. Iako nam je ta jedina i neadekvatna i sada već sedam (7) godina stara informatička učionica, županija nije imala sluha i nije uvrstila našu učionicu u proračun za 2014. godinu jer bi to bilo dodatnih šezdeset (60) tisuća kuna opterećenja za županijski proračun. Iako smo imali obećanje gospodina župana da će nas primiti to se nije dogodilo jer sigurno nije imao 20 minuta vremena za bivšeg umirovljenog i sadašnjeg ravnatelja Gimnazije koja je ipak u provincijskom dijelu naše županije. Znamo da gospodin Koren kao župan mora razmišljati o ravnomjernom razvoju naše županije pa mu je pri tom, eto, promakla križevačka Gimnazija. Vjerujemo zato da biste Vi gospodine gradonačelniče u znak dobre volje mogli lobirati u Županiji za našu novu informatičku učionicu. Možda bi za Vas gospodin župan pronašao dvadesetak minuta vremena koje za nas nije imao.

U nadi da ćete nas skoro posjetiti u našoj skromnoj školi srdačno Vas pozdravljam,

Zoran Kovač

U Križevcima, 27. veljače 2014.godine
na 617. obljetnicu Krvavog sabora križevačkog

Vezano
15 komentara
  1. presvetli piše:

    Žbrgljo nisi u pravu, oni vrše javne funkcije i uvijek su profesori i predstavnici obrazovanja, to bi bilo isto kao da se policajac napijava ko zemlja u slobodno vrijeme a onda kad radi uzima ljudima vozačke zbog pijanstva. Niti jedan profesor si ne smije dozvoliti napijanje u javnosti i niti pod kojim uvjetima u toj situaciji ne smije biti fotografiran

  2. žbrgljavec piše:

    Da se ispravim: Ne moze s usporedivat njihov posao s privatnim zivotom. Ex gimnazijalac: I nikada nisi? Then I salute you Sir! Normalno da ima stvari na koje je bolje potrošit vrijeme al mislim da nije dotični profesor išao u subotu u diskoteku s ciljem da se napije i napleše nego je bil sa prijateljima, popil koju rundu previše i onda su ga uslikali.Naravno, to je moje mišljenje, ne mora bit.

    1. asdasd piše:

      Mislim da ni jedna škola po tom pitanju profesora nije tako bajna i savršena, tako da se oko te teme nema potrebe raspravljati, ni tko je u krivu ni tko je u pravu. I sa Mislavom se apsolutno slažem. Ravnatelj Kovač se izvlači na kros, a znam da u školi su jedva neki profesori rekli i bravo tim učenicima koji su postigli taj uspjeh. Svima su bitniji predmeti koji ovise o “knjizi”, a ne i ovi sportski, odn. tjelesni. Znam kada je bilo državno natjecanje iz latinskog, svi profesori su davali slobodno njima, nisu ih pitali blabla, što je i u redu. Ali i nije u redu da onda se isto tako i ne odnosi prema ovima koji su bili na državnom natjecanju iz krosa. Eto samo dajem taj primjer, i mislim da bi onda kada se već hvali time, trebalo to iskazati i učenicima u školi.

      1. Jurica piše:

        Riječ, dvije o cross ekipi koja bi trebali ići u Izrael a nema novaca.
        Da ima novaca i da ekipa gimnazije ide na to takmičenja, tko bi kao trener vodio ekipu !?

  3. ex gimnazijalac piše:

    žbrgljavec dear, nećeš vjerovat – nitko me nije uslikao pijanog jer uopće ne pijem i ne mislim da je cuganje nekaj “in”…imam u životu puno stvari na koje trošim vrijeme umjesto na opijanja… a profesor,ako već želi biti nekakav autoritet, ne bi si trebao dozvoliti nešto ovakvo u javnosti.. to je moje mišljenje a svakako uvažavam i tvoje i ne smatram da pričaš gluposti … sad, tko je u pravu?….dozvoljavam da sam u krivu, možda ne razumijem današnje pedagoške metode…no hard feelings 🙂

  4. žbrgljavec piše:

    Svaka čast za otvoreno pismo. Ex gimnazijalac ne pricaj gluposti da si neugodno iznenađem, sta tebe niko nije uslikao dok si bio pijan? Ne mozes usporedivat privatni zivot sa njihovim privatnim. Trenutno pohađam gimnaziju i mislim da je škola veoma dobar temelj za mnoge fakultete ali da ima neozbiljnosti svakako. Npr, profesor Happ koji često “nacvrcan” dolazi na nastavu, pa profesorice Orak koja nema ulogu učitelja nego samo ispravljača testova i sve do profesorice kemije koja ima svoje posebne metode ocjenjivanja koje često nisu u korelaciji s normalnim ocjenjivanjem. Naravno ima i pozitivnih primjera kao profesor Milunović i profesorica Štubel koji imaju veoma pristupačan način predavanja i koji će vas ohrabriti za natjecanje i doslovno vam biti mentor i pripremiti vas što bolje. Ima toga dosta, ali još jednom podupirem profesora Kovača i smatram da bilo tko ako zatraži pomoć da će je i dobiti od nekih profesora, nažalost ne svih.

  5. ex gimnazijalac piše:

    slažem se sa markom…istina je negdje između,,,tužno je da ima profesora koji samo čekaju da završe svoje, onako radi reda i pokupe se doma, a ne pitaju se da im ta djeca trebaju biti ljudi koji će im zaraditi mirovine u nekoj budućnosti, a kako će ih zaraditi kad im oni ne daju dobar primjer…evo čak i na ovoj grupii ha fb-u se našla fotografija jednog gimnazijskog profesora u ne baš lijepom izdanju… http://www.facebook.com/alkosikz?fref=ts
    moram priznat da sam bio neugodno iznenađen… nisam sad ni za neku hajku na profesore u stilu da ih se vrijeđa ili omalovažava, ali mogli bi se trgnuti oni koji se pronađu u ovome i promijene svoj stav prema radu na tom itekako važnom poslu koji obavljaju u ova malo čudna vremena gdje su se vrijednosti postavile naopako i zato ga ne bi trebali olako shvatiti… navijam za njih i želim im bolja vremena

    1. mislav piše:

      Vidi se koliko se “cijeni” uspjeh naših sportaša od odnosa prema njima u školi do financiranja putovanja na svjetsko prvenstvo škola koje se trebalo odrzati za mjesec dana u Izraelu ( za one koji nisu upućeni, naša kros ekipa je ostvarila pravo da predstavlja školu, županiju te državu na svjetskom prvenstvu skola u kros trčanju, ali nasa gimnazija te grad i zupanija nisu mogli skupiti nesto novaca da im plate put te nece nastupiti. Valjda dodati da sve ostale skole koje su ostvarile pravo nastupa ce i nastupiti na natjecanjima u kojima su se plasirali ).

  6. bg piše:

    O čemu lampate? Pa nije mjerilo kvalitete jedne srednjoškolske ustanove broj medalja na državnim natjecanjima?? Niste se do sada upoznali s g. Gaussom?

  7. bivsi gimnazijalac 2 piše:

    Neke se stvari teško daju popraviti pa je najbolje pustiti da se naprosto uruše, a tek onda valja krenuti iznova. O stanju u Gimnaziji najbolje govore upisi: veće upisne pragove imaju okolne strukovne škole, nego Gimnazija u koju se bez problema upisuju đaci sa zakonski propisanim minimumom bodova.

  8. bivsi gimnazijalac piše:

    A o cemu bivsi moj profesore pricate? S cim se hvalite? Sa prvim mjestom na krosu!? Pa ti prvaci dolaze iz atletike, prvaci su Hrvatske u raznim disciplinama, pa normalno da su prvi…sa nekim klokan natjecanjima i kojekakvim glupostima, mislim svaka cast ucenicima,ali zar je to nivo jedne tako hvaljene gimnazije? Kazete niste jezicna i sportska gimnazija, ali prirodoslovno matematicka jeste, gdje su rezultati? I u moje vrijeme pohadanja gimnazije u razredu sam imao dosta genijalaca koji nista nisu ostvarili jer profesori nisu sa njima radili,a imali su ogroman potencijal…kao sto mi kaze moj prijatelj kineziolog, najlakse je dobit gotove sportase i pokupit zasluge…e moj profesore, mozda je ipak to mjesto ravnatelja prevelik zalogaj za vas…

  9. muz z bockovca piše:

    Potpora ministru Jovanoviću koji svojim obožavateljima kreše prava i primanja.

  10. Dr. Who piše:

    Svaka čast, ravnatelju Kovaču, na ovom otvorenom pismu. Javnost treba upoznati s problemom, a tko će ako ne sami profesori, kad nema nikoga da se zauzme za njih. Naš gradonačelnik je uvijek u trendu, u ovom slučaju degradiranja profesorske struke od strane nadležnih institucija, a i javnosti općenito. Najlakše je pljuvati po nekome. Kvalitetan kadar postoji i ima ga dovoljno, ali se nažalost takve profesore proglašava tiranima, zlostavljačima i ne znam što sve ne. Traže previše, muče učenike… U svakoj struci ima ljudi koji odlično rade svoj posao i onih koji ga rade manje odlično. Zašto bi profesorska struke bila iznimka? Toliko ulažu u svoje obrazovanje i tijekom fakulteta i kasnije, jer se stalno moraju usavršavati, a jedva spajaju kraj s krajem kakve su im plaće. A da ne spominjem koliko tijekom godine potroše vlastitih sredstava za potrebe održavanja nastave (jer većina škola nema ni pribora za pisanje, ni fotokopirnog papira pa čak ni sve udžbenike pa oni to sve sami kupuju). Njihov posao ne završava kao kod većine drugih, nakon radnog vremena. Profesori koji rade svoj posao onako kako treba i prate zadani program rade svoj posao i kod kuće, nerijetko i do 2-3 ujutro. Ti ljudi nemaju slobodnog vremena, sasvim suprotno uvriježenom mišljenju javnosti.
    Toliko od mene. Drž’te se profesori!

    1. Lovorko piše:

      Pih….
      Wannabe profesor a zapravo teta iz vrtića Hrg drži prodike pravim profesorima.
      Brankec daj se drži obdaništa možda te tamo netko shvati ozbiljno!

  11. marko piše:

    Poštovani,
    završio sam tu našu gimnaziju i velim Vam iz vlastitog iskustva da niti jedan od ovih dvojice nisu u pravu!!!!!!!!!!!!!!
    ZAŠTO????????????????????????????????????????
    Svaka čast profesorima koji se trude i rade s djecom,ali ima i onih nažalost veči dio koji samo čekaju da završe, pokupe svoje prnje i gas doma,ali na žalost do toga nas je dovela ova neimaština i smanjivanja prava profesora,te iz toga proizlazi nezainteresiranost istih za dokazivanje

Komentari su zatvoreni.