PORA lani pomogla općinama i gradova do 4,9 milijuna kuna

Zupanijska_razvojna_strategija_PORAKOPRIVNICA – Na ocjene nekih općinskih načelnika prema kojima njihove sredine ne dobivaju od Razvojne agencije Podravine i Prigorja dovoljno pomoći u pripremi i izradi razno-raznih projekata, iz PORE su odgovorili s oko mjesec dana zadrške, na zadnjoj mjesečnoj konferenciji za novinare župana Darka Korena. Ravanateljica agencije Melita Birčić čitavim nizom brojki potkrijepila je rad ustanove od osnivanja 1998-me, izradu strateških županijskih dokumenata, 17 prekograničnih projekata teških 4,4 milijuna eura, do aktualne pripreme za povlačenje novca iz strukturnih fondova i brojnih drugih poslova. Među zadnjim primjerima sasvim konkretne tehničke pomoći lokalnim samoupravama izdvojila je onu za tehnološki park u Križevcima, koji je Ministarstvo regionalnog razvoja podržalo s oko 800 tisuća kuna.

– Isto tako, sudjelovali smo u provedbi Potprograma 2 Ministarstva regionalnog razvoja, s osnova kojega je šest općina dobilo odobrenih osam projekata za izradu tehničke dokumentacije ukupne vrijednosti 1,2 milijuna kuna. Samo prošle godine smo pružili tehničku i drugu pomoć našim općinama i gradovima s osnova koje su ostvarili 2,3 milijuna kuna na Programu održivog razvoja za JLS Ministarstva regionalnog razvoja, navela je M. Birčić.

PORA je odradila većinu posla na osnivanju Lokalne akcijske grupe Podravina, te dobivanju 900 tisuća kuna na IPARD programu za njegov rad, održala je i 15 seminara na kojima je oko 250 polaznika učilo o pripremi i provedbi euro projekata.
– Samo u 2013. godini uz našu stručnu i tehničku pomoć JLS su ostvarile oko 4,9 milijuna kuna konkretnih sredstava koje su dobile i povukle, a uz besplatnu edukaciju i pomoć za sve ciljane skupine, zaključila je ravnateljica Birčić.

O dvojbi pak treba li Razvojna agencija biti ustanova ili tvrtka, konkretno se odredio župan Koren:
– PORA kao ustanova je proračunski korisnik, mi financiramo našu ustanovu za ono što želimo da ona nama predstavlja. Kad bi bila trgovačko društvo, onda bi bila na tržištu i onda mi ne bismo mogli financirati to trgovačko društvo, ali bi usluge koje bi pružala morala naplaćivati, jer od nečeg se mora živjeti. Znači, tu vam je uvijek prijepor oko toga što je korisnije za zajednicu. Po mom mišljenju, ovo je bolje, rekao je Koren.

Župan je svjestan da lokalne uprave imaju velika očekivanja od Razvojne agencije, već i zato jer same ne mogu platiti stručnjake, no kaže da svim traženjima nije moguće udovoljiti; iako dopušta da uvijek postoji prostor za poboljšanja, Koren napominje da u PORI radi upola manje zaposlenika nego u sličnim ustanovama susjednih županija.(RKC)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.