Udruga P.O.I.N.T. ušla u desetu godinu aktivizma

POINT_skupstina_2014_udruga_2Prošlu je subotu u križevačkom Klubu kulture održana redovna godišnja skupština udruge P.O.I.N.T. na kojoj je izvještaj o radu i financijama za prethodnu godinu podnio predsjednik udruge Mario Rajn. Prema financijskom izvještaju, P.O.I.N.T.-ovci su, zahvaljujući dotacijama za projekte prijavljene Ministarstvu kulture te jedinici lokalne samouprave, kao i donacijama poslovnog sektora i samih građana, uprihodili ukupno 72.433,69 kuna. Na rashodovnoj strani iznos je 62.842,90 kuna, što je P.O.I.N.T.-ovcima ipak bilo dovoljno da, uz golem volonterski rad i trud, i 2013. godine uspješno realiziraju čitav niz projekata, poput Sajma studija, 9. Culture Shock Festivala, 2. Pinklecfesta, dobrotvorne akcije “Petaka za đaka/FIVE4KIDS” i drugih. Zbog višegodišnje suradnje na realizaciji dobrotvorne akcije članovi udruge ovom su prilikom u počasno članstvo primili Sandru Vuk, nastavnicu iz zagrebačke Osnovne škole Augusta Šenoe.

POINT_skupstina_2014_udruga_1Grad 10%, Županija ništa

Dok je Grad Križevci u proračunu udruge za 2013. sudjelovao s nešto manje od 10%, zanimljivo je da je Koprivničko-križevačka županija u prošloj godini i službeno izbacila sve projekte udruge iz županijskog proračuna. Naime, kako neslužbeno doznajemo, još 2012. godine koprivničko-križevački župan Darko Koren je udruzi P.O.I.N.T. uskratio dio prethodno odobrenih sredstava za netom realizirane projekte, navodno zbog kritički nastrojenih kolumni Crnog Petra na njegov račun, koje objavljuje nezavisni portal Križevci.info.

Kako su kolumne nastavile izlaziti i 2013. godine, župan Koren tada donosi zaključke o rasporedu sredstava za kulturne programe i udruge u kojima mjesto ne dobiva niti jedan P.O.I.N.T.-ov projekt, iako su prethodno od županijskog Kulturnog vijeća bili predloženi za financiranje. Na izravan upit putem društvene mreže Facebook, a u jeku kampanje za lokalne izbore, župan je odgovorio:
– Žao mi je što vaši programi nisu među onima za koje su dodijeljena sredstva. Bilo je zaista puno zahtjeva te Županija nije u mogućnosti sufinancirati sve projekte. Tijekom godine će postojati mogućnost povećanja sredstava za udruge u rebalansu proračuna, pa ćemo zahtjeve vaše udruge imati u vidu.
Niti nakon srpanjskog rebalansa za udrugu P.O.I.N.T. nije bilo nikakvih novosti.

POINT_novi_web_screenshot_sjedisteNovo web sjedište udruge

Povodom ulaska u desetu godinu aktivnog rada u lokalnoj zajednici, ali i na projektima s regionalnom i nacionalnom pokrivenošću, P.O.I.N.T.-ovci su objavili novo web sjedište udruge na adresi www.udruga-point.hr. Tamo se sad mogu naći sažeci svih njihovih projekata, građanskih inicijativa, održanih radionica te objavljenih izdanja, od web sjedišta i nosača zvuka do stručnih radova i publikacija.

Među planovima za ovu godinu P.O.I.N.T.-ovci su istaknuli jubilarni, 10. Culture Shock Festival, za koji su pripreme u punom jeku, uz realizaciju provjerenih projekata, poput Sajma studija i 3. Pinklecfesta, ali i novih, kao što je “Zelena energija u primjeni”. Udruga će također nastojati pružiti potporu građanskoj inicijativi “Street workout Križevci” za izgradnju prvog gradskog vježbališta za sve ljubitelje ove tjelovježbe i sporta – tzv. kalistenike.

Vezano
5 komentara
 1. kaja piše:

  Sve cestitke, bravo mladi….. Tako se 10. god. kreativno radi za opće dobro…. Poticajno i za primjer SVIMA. Srrrrrrrrrretno….

 2. Mustafa piše:

  iskrene čestitke na dosadašnjem radu, i molim vas pustite ove sitne “seljačke” duše nek i dalje lutaju bespućima vlastite zbiljnosti… ako treba objavite broj računa ima nas koji ćemo vam rado donirati prema svojim mogućnostima i omogućiti vam da i dalje nastavite sa svojim radom u interesu grada i građana Križevaca

 3. vl piše:

  10 godina, za svaku pohvalu, baš ste “o kej”

 4. Joe piše:

  Ispravan naslov trebao bi glasiti “Župan Koren kažnjava udrugu point zbog pisanja Crnog Petra na portalu Krizevci.info”

 5. buba piše:

  Podrška P.O.I.N.T.-u i čestitke za godišnjicu .Aktivnosti su vam raznolike i zanimljive , samo tako naprijed ….

Komentari su zatvoreni.