Malom heroju Kristijanu Višku dodijeljena nagrada ‘Ponos Hrvatske’

Kristijan_Visak_ponos_hrvatske_7Jučer je u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu održana dodjela nagrade Ponos Hrvatske za 2013. godinu, pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske, s ciljem afirmacije društveno poželjnih oblika javnog djelovanja, ponašanja, pomoći drugim ljudima te poticanja osoba na humanost, poštenje i druge pozitivne akcije. Među 24 dobitnika, heroja, ljudi velikog srca, junaka modernog doba koji su svojim nesebičnim i nevjerojatnim ponašanjem zadivili hrvatsku javnost, našao se i Kristijan Višak iz Križevaca, koji je spriječio da vlak udari u autobus s njegovim vršnjacima. Autobus pun djece zaustavio se na nepreglednom dijelu pruge, a pribrani dječak znao je da onuda uskoro treba proći putnički vlak. Kristijan je izašao iz autobusa i trčao u susret vlaku mašući mu da se zaustavi.

Kristijan_Visak_ponos_hrvatske_4Na željezničkom prijelazu između Poljane Križevačke i Brezovljana nedaleko Križevaca školski autobus u kojem je bilo 20-ak osnovnoškolaca zapeo na pružnom prijelazu. Vozač koji je vozio djecu kući sa nastave skrenuo je na poljski put iako mu je to bilo izričito zabranjeno kako bi prečicom skratio putovanje i propao sa zadnjim lijevim kotačima dok je prelazio željezničku prugu koja povezuje Križevce i Bjelovar. U autobusu je među djecom nastala panika, no Kristijan Višak (15) je ostao pribran te odmah istrčao iz školskog autobusa i potrčao prugom prema Bjelovaru kako bi zaustavio vlak za koji je znao da će uskoro naići.

Kristijan_Visak_ponos_hrvatske_8– Mama svakodnevno putuje tim vlakom na posao i kući i znao sam da bi moglo doći do tragedije jer je taj dio pruge zbog zavoja nepregledan. Rekao sam vozaču da otvori vrata da mogu izaći te da nazove policiju. Planirao sam stati na prugu i mahanjem upozoriti strojovođu da stane, ali nakon 500-tinjak metara sam ugledao vlak koji je već vozio sporo – objasnio je Kristijan i dodao da je kasnije saznao da je strojovođa već bio obaviješten o opasnosti na pruzi te da je mislio da je autobus zapeo na drugom željezničkom prijelazu.

Kristijan_Visak_ponos_hrvatske_3Kristijan je napomenuo da je još nekoliko starije djece ostalo pribrano te da su se brinuli o mlađima koji su se jako uplašili, a neki su plakali. Sretan je što je sve dobro prošlo. Majka kaže da se ne voli hvaliti postupkom sina, no kao i otac jako je ponosna na njega.
– Nismo iznenađeni što je potrčao prema vlaku jer je uvijek spreman pomoći. Takva su i naša ostala djeca jer je bolje davati nego primati – rekla je. (ponoshrvatske.hr)

Vezano
2 komentara
 1. Marko Rajko Muraja piše:

  znam malog ahahahahaha ako je on ponos Hrvatske selim se u Bosnu.

 2. kaja piše:

  Divno….. Sve čestitke Kristijanu i njegovim roditeljima. Stvarno i oni i mi SVI, ponosni smo na njega…. Sa toliko godina, a tako zreo dječak… Očito su njegovi reoditelji odgojem, a ponajviše primjerom, pokazali Kristijanu, kako se nositi sa životom….
  Interesantno je to, kako završene škole i sve titule- intelektualno znanje, nema nikakvog utjecaja na emocije….
  Ono što ponesemo iz roditeljske kuće, to je osnova naše Osobnsti…. Ne, ono što roditelji govore, nego primjer, kako žive…..
  Uh, koliko odgovornosti, a nitko ih o tome ne obrazuje….
  Sretno Kristijanu, njegovoj obitelji i svim roditeljima….

Komentari su zatvoreni.