Sjetili se rođendana prvoga hrvatskog putopisca Nemčića

Antun_Nemcic_grob_obljetnica_rodjenjeKRIŽEVCI Antun Nemčić je rođen prije 201 godine u Mađarskoj, a hrvatsku je književnost obilježio svojim Putositnicima, djelom u kojem je 1843. opisao svoj put i anegdote kočijom, parobrodom i vlakom od Ludbrega preko Križevaca i Zagreba do Venecije i Verone. Udruga P.O.I.N.T. njemu u čast organizira natječaj za najbolji putopis

Samo križevačka udruga P.O.I.N.T. sjetila se, skromno položivši lampaš na njegovu grobu, da se danas (14.1.2014., op.ur.) navršava 201. obljetnica rođenja pisca, pjesnika i putopisca Antuna Nemčića-Gostovinskog, rođenog u mjestašcu Edde u pokrajini Kaposvar u susjednoj Mađarskoj kao Antal.

Nemčić je 1843. putovao kočijom, parobrodom i “gvozdenicom”, odnosno željeznicom, od Ludbrega preko Križevaca, Zagreba, Karlovca, Rijeke i Trsta do Venecije i Verone, te o svojim dogodovštinama putem i impresijama u mjestima koja je obišao napisao Putositince, koje su u hrvatsku književnost ušle kao prvi domaći putopis. Djelo se i danas čita kao vodič kroz putovanja iz prošlosti, a svima koji su možda prošli istim etapama daje i usporedbu kako je do tako bliske Italije bilo izazovno i ne baš jednostavno doći.

Antun_Nemcic_bista_Nemcicev_trgAntunu Nemčiću u spomen navedena udruga, usmjerena promicanju novinarstva, informiranja i tehnologija provodi natječaj za najbolji putopis, a organizira i festival putovanja i avanturizma Pinklecfest. Nemčić je umro u Križevcima 5. rujna 1849. godine, a po njemu je nazvan i središnji gradski trg, gdje je i Nemčićeva bista.(VL)

Vezano
1 komentar
  1. Kaja piše:

    Sve čestitke P.O.I.N.T.- u. Stalno su zauzeti za dobro svih. Fascinira me, kad mladi rade za opće dobro…. U ovom nekom depresivnom stanju, to je svijetli tračak da ipak NIJE SVE TAKO CRNO…. Želim uspješan Pinklecfest, i svako dobro u Novoj….

Komentari su zatvoreni.