U križevačkom COOR-u predstavljene aplikacije za potpomognutu komunikaciju

Ivan_Slivar_FER_COOR_ICT_AAC_tablet_aplikacije_1Jučer je u križevačkom Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju održano Županijsko stručno vijeće za učitelje defektologe Koprivničko-križevačke županije. Iako je vrijeme školskih praznika, okupilo se čak četrdesetak stručnjaka s koprivničkog, đurđevačkog i križevačkog područja kako bi prisustvovalo predavanju na temu “Primjena aplikacija u okviru projekta ICT AAC”, koje je održao dr.sc. Marin Vuković sa Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) Sveučilišta u Zagrebu. Riječ je o tablet aplikacijama za potpomognutu komunikaciju namijenjenim osobama sa složenim komunikacijskim potrebama, poput osoba s Downovim sindromom ili poremećajem iz autističnog spektra. Upravo je križevački među prvim centrima u Hrvatskoj još sredinom prošle godine počeo koristiti ovakve aplikacije, između ostalog zahvaljujući i donaciji realiziranoj kroz humanitarnu akciju “Petaka za đaka/FIVE4KIDS” križevačke udruge P.O.I.N.T.

Marin_Vukovic_FER_COOR_ICT_AAC_tablet_aplikacije_1Razvijene aplikacije služe kao alati za komunikaciju osoba sa složenim komunikacijskim potrebama putem grafičkih i tekstualnih simbola kako bi se prikazali određeni predmeti, radnje ili koncepti. Dr.sc. Vuković je istaknuo da je svih šest do sad razvijenih aplikacija izrađeno u suradnji s domenskim stručnjacima s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, a još nekoliko ih je u pripremi. Aplikacije se u suradnji s udrugama i ustanovama koje okupljanju i rade s tim korisnicima kontinuirano unaprjeđuju, a njihovo korištenje se pokazuje izuzetno učinkovitim za poticanje i napredak u korištenju jezika, pismenosti, učenju, a kasnije možebitno i zapošljavanju te općenito podizanju kvalitete života osoba sa složenim komunikacijskim potrebama.

Matematicka_igraonica_aplikacija_ICT_AACKako instalirati, podesiti postavke i koristiti ove aplikacije predstavio je FER-ov stručnjak, razvijatelj softvera Ivan Slivar. Okupljeni su učitelji defektolozi pokazali posebno velik interes za aplikacijom e-Galerija, koja omogućuje slaganje priča pomoću niza sličica koje mogu biti fotografije snimljene integriranom kamerom uređaja, slike iz galerije uređaja ili simboli iz triju nekomercijalnih galerija. Aplikaciju Komunikator pak smatraju temeljem za prijenos informacija, stjecanje novih znanja i odgovaranje korisnika s jezičnogovornim teškoćama, razvojnom dispraksijom ili motoričkim odstupanjima. Zahvaljujući ovom projektu besplatno su dostupne i aplikacije Matematički vrtuljak, Slovarica, Matematička igraonica. Gostima s FER-a zahvale su uputili ravnateljica Centra Marija Prodan te voditeljica Vijeća Mihaela Brkić, koja je ovaj skup i organizirala.

Marin_Vukovic_FER_COOR_ICT_AAC_tablet_aplikacije_3Projekt pod nazivom “Kompetencijska mreža zasnovana na informacijsko-komunikacijskim tehnologijama za inovativne usluge namijenjene osobama sa složenim komunikacijskim potrebama (ICT-AAC)” sufinanciran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a okuplja stručnjake s četiri sastavnice Sveučilišta u Zagrebu: Fakultet elektrotehnike i računarstva, Grafički fakultet, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet i Filozofski fakultet. Projektnim aktivnostima prenosi se stručno znanje o potrebama i mogućnostima osoba sa složenim komunikacijskim potrebama, znanje o razvoju odgovarajućih softvera i hardvera za komunikaciju, kao i znanja o njihovom oblikovanju s institucija visokoškolskog obrazovanja na manja i srednja ICT poduzeća.

Komunikator_aplikacija_ICT_AAC

Vezano

Komentari su zatvoreni.