Etnomuzikologinja Vukobratović istraživala kulturno nasljeđe Hrvata s kanadskog otoka Cape Breton

Jelka_Vukobratovic_Cape_Breton_Kanada_0U listopadu 2013. godine kanadski Institut Wirth sa Sveučilišta u Alberti je financirao je sudjelovanje hrvatske istraživačice i etnomuzikologinje iz Križevaca Jelke Vukobratović u projektu sakupljanja i analiziranja kulturnog nasljeđa Hrvata s otoka Cape Breton. Projekt je financiran od strane Kanadskog savjeta za društvene i humanističke znanosti (Social Sciences and Humanities Research Council of Canada), a vodi ga dr. Marcia Ostashewski sa Sveučilišta u Cape Bretonu. Prvu subotu prosinca kanadski nacionalni radio CBC-a počeo je s emitiranjem fragmenata intervjua koje su u sklopu svog istraživanja napravili profesorica Vukobratović i njezinih dvoje kolega. Iskustva i doživljaje studijskog posjeta na Cape Bretonu za Križevci.info iznijela je sama istraživačica Vukobratović:

Jelka_Vukobratovic_Cape_Breton_Kanada_1“Kao dio istraživačkog projekta o srednjo- i istočnoeuropskim zajednicama na Cape Bretonu, kojeg vodi profesorica Marcia Ostashewski, u listopadu sam doputovala u Sydney, u provinciji Nova Scotia, gdje sam provela pet tjedana istražujući Hrvate s otoka Cape Breton. S obzirom da su istraživanja koja sam dosad provodila bila manje-više u Hrvatskoj i to unutar zajednica s kojima sam i otprije bila upoznata, etnografsko istraživanje u potpuno novoj zemlji i gradu u kojem nisam imala nikakvih prijašnjih kontakata ni poznanstava, bio je za mene pravi izazov.
U tom smislu, stupanje u kontakt s ljudima i sakupljanje informacija nije značilo samo proširivanje mojih vještina u tehnikama intervjuiranja, nego i iskustava kod pristupa ljudima i osjetljivosti na njihove želje, brige i poteškoće. S druge strane, poteškoća je bilo vrlo malo i moram naglasiti da je većina ljudi s kojima sam razgovarala bila vrlo otvorena i spremna na suradnju.”

Jelka_Vukobratovic_Cape_Breton_Kanada_2“Pozicija stranca koji ljudima postavlja ponekad i intimna pitanja u istraživačke svrhe me često tjerala na razmišljanje  etičkim problemima etnografskog istraživanja. Marcia Ostashewski mi je naročito u tom smislu bila pravo nadahnuće jer je njezina ideja da rezultat cijelog projekta bude interaktivni internetski portal koji će služiti ne samo znanstvenicima, nego i cijeloj zajednici, vrlo svježa i motivirajuća.
Vjerujem da sam za vrijeme provedeno u Sydneyju uspjela kontaktirati većinu Hrvata koji još uvijek žive tamo, kao i neke iz susjednih gradova (New Waterford, Sydney River). Uz to, dio istraživanja sam radila i u arhivu instituta Beaton na Sveučilištu u Cape Bretonu.  Iako će sljedeća faza našeg projekta biti vjerojatno manje uzbudljiva, u smislu događanja i kontakata s ljudima, veselim se stavljanju dijela naših rezultata na papir i početku rada na internetskom portalu. Nadam se da će u konačnici rezultati istraživanja biti od koristi svima uključenima.”
Jelka_Vukobratovic_Cape_Breton_Kanada_3

20 godina CSF
Vezano
2 komentara
  1. Stojan Mičević piše:

    Čestitam, gdje si ih samo našla,,,,bio sam malo tamo, Hamilton, Ontario i ponešto naučio, znam da nas ima posvuda, ali na tom otoku, nikad čuo,,,

  2. Kaja piše:

    Sve čestitke, našoj Jelki. Svaka čast…. Pa, treba se upustiti u nešto novo… Nije jednastavno stvoriti tako prijemčivu i dobru vibru, sa nepoznatim ljudima. Još k tomu da se opuste i da susretljivo odgovaraju na postavljena pitanja. Svi znamo da to i nije jednostavno…
    Divim se našim mladima, na spremnosti za novo i za kreativnost. Želim, puno uspjeha u stavranju intenetskog portala. Kaja.

Komentari su zatvoreni.