Križevce osvojio gala koncert tamburaša!

Tamburaski_orkestar_Glazbena_skola_35_godina_IMG_0580_

Veliki tamburaški orkestar Glazbene škole Alberta Štrige te orkestar sastavljen od bivših članova izazivali su ovacije u Velikoj dvorani Hrvatskoga doma u Križevcima, na gala koncertu povodom 35. godišnjice postojanja Velikog tamburaškog orkestra Glazbene škole održanom u subotu 30. studenog 2013. godine. Prepuna dvorana u kojoj se tražilo barem stotinjak mjesta više još je jednom potvrdila kvalitetu i popularnost orkestra koji je godinama u samom vrhu skupnog muziciranja u Hrvatskoj.

Tamburaski_orkestar_Glazbena_skola_35_godina_IMG_0340_Iz nebrojenog niza zlatnih plaketa, državnih nagrada i priznanja te međunarodnih turneja i putovanja kojima je orkestar proputovao gotovo cijelu Europu i Ameriku, pokušajmo izdvojiti tek neke: dvije prve nagrade s najvišim pohvalama na Europskom festivalu za mlade u Neerpeltu u Belgiji; Grand prix i prvu nagradu publike na natjecanju u organizaciji Lions kluba Rijeka; plakete Hrvatskog društva skladatelja za najbolje izvedeno djelo hrvatskog autora; Zlatnu plaketu grada Križevaca; Nagradu za doprinos ugledu i promocije Koprivničko-križevačke županije u zemlji i svijetu.

Tamburaski_orkestar_Glazbena_skola_35_godina_IMG_0363_Tridesetpetogodišnji staž i bogato iskustvo u skupnom muziciranju ponovno je prošlo i strogu ocjenu domaćina, samih Križevčana. Osim iznimne posjećenosti, koncert je obilježilo i uspješno okupljanje bivših članova, kojih je kroz orkestar prošlo čak četiristotinjak, a nekolicina njih najodvažnijih su pod ravnanjem “svog” maestra Stjepana Fortune izveli Mascagnijev “Intermezzo” te “Slavonsku Rapsodiju” Julija Njikoša, izazvavši višeminutne salve aplauza publike, te još jednom potvrdivši svoju kvalitetu i prijašnje uspjehe.

Tamburaski_orkestar_Glazbena_skola_35_godina_IMG_0591_Efektnim ulaskom svirača na pozornicu tijekom prikazivanja višeminutnog videa o Orkestru započeli su ono što se ispostavilo spektaklom, a Markovićeva “Križevačka Suita” u sjajnoj izvedbi sadašnjeg sastava orkestra pokazala se izvrsnom uvertirom u odlično sastavljeni program. Nastavili su ga bivši članovi orkestra već prije spomenutim kompozicijama, te tako zatvorili niz kompozicija kojima je orkestar i stekao slavu.

Tamburaski_orkestar_Glazbena_skola_35_godina_IMG_0478_Nakon višeminutnog prekida pozitivnom reakcijom publike, tamburaška čarolija nastavljena je poznatim filmskim melodijama – kompozicijom “Feelings” Louisa Gastea, “Oblivion” Astora Piazzolle, nadaleko poznate melodije “Sedmorice Veličanstvenih” Elmera Bernsteina te “Cavatina” Stanly Myersa. Orkestru su se u izvedbama pridružili i Sanja Volić Radić, Zdenko Badrov, Josip Konfic, Dalibor Radičević, Tamara Perc, Arijana Marić Gigliani, Mihael Konfic, Vice Zirdum i ekskluzivno za ovu priliku okupljeni zbor profesorica GŠ “vLadarice”.

Tamburaski_orkestar_Glazbena_skola_35_godina_IMG_0411_Orkestar danas broji 32 učenika u starijoj grupi i 23 u mlađoj. Iz orkestra je oformljen i komorni sastav tambura koji čine učenici srednje škole. U 35 godina orkestar je odsvirao na stotine koncerata, obišao brojne gradove i dvorane, surađivao s mnogim umjetnicima, svirao skladbe najeminentnijih hrvatskih skladatelja od kojih svakako vrijedi izdvojiti Božu i Zlatka Potočnika, Julija Njikoša, Tomislava Uhlika, Sinišu Leopolda, Josipa Magdića, Juraja Stahuljaka. Najplodnija suradnja bila je, danas pokojnim, profesorom Adalbertom Markovićem, koji je orkestru posvetio 20 svojih kompozicija.

Tamburaski_orkestar_Glazbena_skola_35_godina_IMG_0399_U prigodnom dijelu programa plaketom i darovima je nagrađen čovjek zaslužan za tri desetljeća aktivnog rada tamburaškog orkestra u Križevcima – Stjepan Fortuna. Osim dirigentu Fortuni, velika zahvala ovog orkestra upućena je i bivšoj ravnateljici glazbene škole, Ivanki Konfic. Čestitke i zahvale su upućene i mladom profesoru kojem sigurno nije bilo lako ući u cipele prethodnika, ali koji hrabro i s entuzijazmom nastavlja ovu 35 godina dugu tradiciju orkestra – njegov voditelj i dirigent, Igor Kudeljnjak. Vrijedi na kraju spomenuti da se orkestar na proljeće sprema na međunarodno natjecanje za mlade u Prag.

Tamburaski_orkestar_Glazbena_skola_35_godina_IMG_0595_

 

Vezano
13 komentara
  1. Osoba godine za 2013. u Križevcima je Tamara Premuš! | Križevci.info

    […] križevačkih priča za Varaždinsku televiziju 5. Igor Kudeljnjak, za nagradama ispunjenu 35. sezonu Tamburaškog orkestra Glazbene škole i Oskar znanja MZOS-a 6. Melita Filipec, za promicanje prava […]

Komentari su zatvoreni.