Iskri zbog distribucije vode u našoj županiji

vodoopskrba_vodaPODRAVINA I PRIGORJE – Iz gradskih komunalnih tvrtki se, prema slovu zakona, do kraja godine mora izdvojiti poslovanje s vodom – opskrba, odvodnja i pročišćavanje. U Koprivnici će to biti učinjeno u roku, te će zaposlenici i oprema iz tog sektora Komunalca postati nova tvrtka, Koprivničke vode. Zamjenik gradonačelnice Mišel Jakšić je naglasio ono građanima najbitnije:
– Cijena vode ostaje ista. Novim ustrojem neće biti nikakvih promjena cijena.

I u Križevcima se ta djelatnost tek izdvaja dok je u Đurđevcu to odavno učinjeno. No već postoje naznake da će Vladinom uredbom biti određena jedna središnja tvrtka koja će brinuti o vodi na našem području. Nagađa se da će tu ulogu imati Koprivničke vode. Dogradonačelnik Jakšić potkrepljuje tu tezu:
– Tko će to doista biti, reći će Vlada svojom uredbom. Ono što mi očekujemo, a zbog kadrovske i tehničke kvalitete koju imamo te infrastrukture, je da će to biti upravo naša Koprivnička voda jer mi smo uvjerljivo lider u županiji s 2,8 milijuna kubika prodane vode godišnje.

Križevački gradonačelnik i saborski zastupnik HSS-a Branka Hrga iznimno je nezadovoljan takvim planovima.
– Do ove odluke sve je bilo u jednom komunalnom poduzeću, a sada mi moramo napraviti odvojena poduzeća za vodovod i kanalizaciju. Onda će se ta odvojena poduzeća stapati u jedno poduzeće… Mislim, strašno!

Strašnom smatra i činjenicu da se mora pristati na takav ustroj, jer bi u suprotnom ostali bez potpora s državne razine, a time i iz europskih fondova.
– Mi smo suočeni sa situacijom gdje nam se zaprijetilo. Doslovce nam se zaprijetilo da ukoliko se ne napravi jedan distributer, nećemo moći koristiti novce iz europskih fondova.

Hrg je Vladu nazvao odnarođenom, jer ne drži do mišljenja lokalnih vlasti.
– Oni se jednostavno ponašaju kao da su faraoni, da su osvojili carstvo i sada iz svojih Banskih dvora šalju samo naredbe, odredbe i građani moraju to sve slušati.

I dok gradonačelnik Križevaca ističe politički aspekt te odluke i regionalizaciju koja se na taj način provodi, đurđevački gradonačelnik Željko Lacković prvenstveno je zabrinut zbog mogućeg poskupljenja vode u tom dijelu Podravine.
– Kod nas je trenutno cijena ispod pet kuna varijabilnog dijela po kubiku vode. S druge strane, Koprivnica ima sedam i pol kuna, a u Hrvatskoj su cijene po kubiku vode i 17 kuna i 20… Dakle, svakako je moguće da će doći do poskupljenja cijene vode, a to nije u interesu ni Đurđevca, ni Križevaca, a niti naših građana.

U Hrvatskoj će biti 20 distributivnih područja, no Lacković misli da ona neće nužno pratiti granice županija. Tim više jer Đurđevac ima planove i mogućnosti za opskrbu vodom bjelovarskog područja.(RKC)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.