Od smanjenog proračuna još i 8 milijuna kuna državi

Dragutin_GuzalicKOPRIVNICA – Županijska uprava za ceste ove je godine iz dijela prihoda od cijene goriva umjesto 10 milijuna kuna kao prošlih godina, dobila 4,5 milijuna, a za tu su novost doznali u šestom mjesecu. Vijest o tome više nego prepolovljenom prihodu došla je zajedno s onom koja kaže da će ŽUC morati platiti i neke od računa za koje se mislilo da će ih preuzeti Hrvatske ceste. Naime, kada je ministar prometa lani raspodijelio 400 milijuna kuna za izvanredna održavanja, našem ŽUC-u pripalo je često komentiranih 13,6, a izvedeno je radova u vrijednosti od preko 18 milijuna.
– Bivši ravnatelj se obvezao to naknaditi iz sredstava ŽUC-a, radi se o otprilike 4,7 milijuna kuna. Tada su vršeni razgovori da će taj iznos pokriti Hrvatske ceste, naravno taj sporazum je potpisan i na osnovu predviđanja da će i dalje biti 10 milijuna kuna za ovu godinu. No međutim pravilnik je donesen da će to biti 4,5 milijuna, mi smo ušli u nove radove, a istovremeno Hrvatske ceste nam sada šalju fakturu na 4,7 milijuna, veli ravnatelj Uprave Dragutin Guzalić.

Osim troška za koji nisu računali da će ga morati sami platiti, za financijsko poslovanje županijskih uprava za ceste, pa tako i naše, važna je i jedna ne naova ali i ne baš poznata činjenica da su te ustanove obveznici plaćanja poreza na dodanu vrijednost, pa tako ove godine:
– Od 31 milijuna kuna mi državi vraćamo 7,5-8 milijuna kuna PDV-a; očito država, pogotovo u ovom trenutku treba taj novac pa onda svojim upravljačima državnog dobra još naplati i PDV, kazao je ravnatelj Guzalić.

Za razliku od žuceva, koji su ustanove, Hrvatske ceste su trgovačko društvo, pa PDV koriste u poslovanju, naglasio je ravnatelj Guzalić. Koliko zapravo teži ta obaveza govori podatak da naša Županijska uprava za ceste za cjelokupnu zimsku službu ima predviđenih 7 milijuna kuna.(RKC)

20 godina CSF
Vezano
3 komentara
  1. Filip piše:

    Zupanije se ukidaju kroz par mjeseci pa onda i ravnatelji …

  2. Leon piše:

    Novi ravnatelj i kola krecu nizbrdo a lova put Mladina

Komentari su zatvoreni.