Stipe Petrina uklonio križ koji je u Primoštenu bespravno postavio predsjednik HSS-a Branko Hrg

Primosten_HSS_kriz_Branko_Hrg_Stipe_Petrina_01Križ kojeg je u srijedu navečer na 75. obljetnicu masakra nad HSS-ovcima u Primoštenu postavio predsjednik HSS-a Branko Hrg, u četvrtak ujutro je završio u – smeću, javlja neovisni novinarski portal Tris.com.hr.

Uz nazočnost stranačkog vrha Hrvatska seljačka stranka i Matica hrvatska u srijedu navečer odali su počast postavljanjem raspela s imenima petorice Primoštenaca. Antu Gaćinu Paškina, Vicu Bolanču Jakovljeva, Jeru Radića, Jeru Petrinu Ivina i Josipa Ripicu Škorića na skupu HSS-a je 27. studenog davne 1938. godine u Primoštenu hicima iz pušaka i pištolja pobila žandarmerija Kraljevine Jugoslavije, ali za postavljanje križa nisu imali odobrenje općinskih vlasti.

Primosten_HSS_kriz_Branko_Hrg_Stipe_Petrina_02Predsjednik HSS-a Branko Hrg: ‘Jadna je vlast koja na narod krene oružjem’

Na mjestu pogibije petorice Primoštenaca Branko Hrg je u zemlju zario drveni križ s imenima stradalih. Na svečanosti je pod križ položen vijenac i zapaljeno je pet lampiona, po jedan za svakog stradalog:
– Jadna je vlast koja na narod krene oružjem. Jadna je vlast koja se naroda boji. To je odnarođena vlast. Ona nema svoj smisao i nema dugi vijek trajanja. Nažalost sve takvove vlasti izazovu i ljudske žrtve i takvim žrtvama danas ovdje odajemo počast – rekao je predsjednik HSS-a Branko Hrg na komomoraciji.

Međutim, drveni križ u spomen na žrtve jugoslavenskog terora nije dugo ostao u primoštenskom parku. Naime, Matica hrvatska je prethodno pokušala od Općinskog vijeća Primoštena dobiti dozvolu za postavljanje spomen ploče na Trgu don Ive Šarića, ali bezuspješno. Vijeće je zahtjev odbilo, uz usmeno obrazloženje načelnika Stipe Petrine kako ga ‘ne zanima tko je koga ubio na Balkanu prije sto godina’, te uz dobacivanje njegovih vijećnika kako su stradali Primoštenci tog dana bili pijani i da su sami tražili probleme. Kako je Vijeće odbilo dati dozvolu za ploču, Hrgu nije preostalo ništa drugo nego staviti običan drveni križ. Stipe Petrina odmah je navijestio da će križ morati iz parka, što je dan kasnije i učinjeno.

Primosten_HSS_kriz_Branko_Hrg_Stipe_Petrina_03Načelnik Općine Primošten Stipe Petrina: ‘Neću dopustiti da don Ivi Šariću ukradu trg’

– U 6.30 kraj parka se parkirao kamion za smeće Komunalnog poduzeća ‘Bucavac’, a radnik je iščupao je križ i bacio ga među smeće. Ne krivim radnike, jer da su odbili zapovijed, sigurno bi im Petrina smjestio otkaz, kao i svim drugim neistomišljenicima – ispričao nam je Ante Nižić, vijećnik Općinskog vijeća iz redova HNS-a koji je radio u Bucavcu kao predradnik, dok se nije pokušao suprostaviti načelniku.

– A šta je drugo trebalo napraviti? Križ je postavljen ilegalno i nasilno. Takve stvari ne možemo tolerirati – rekao nam je primoštenski načelnik, koji je ljut što su HSS i Matica hrvatska križ postavili bez dozvole Općine Primošten. Smeta mu i što su na komemoraciji su bili načelnica susjedne Općine Rogoznica (HDZ) i dožupan Zoran Smolić (HSS), dok njemu nitko nije uputio službeni poziv. Po njemu, radi se o iskorištavanju primoštenskih žrtava u svrhu jeftine političke promidžbe.

Primosten_HSS_kriz_Branko_Hrg_Stipe_Petrina_05Trg i park na njemu dobili su ime po don Ivi Šariću, primoštenskom župniku koji je za Drugog svjetskog rata pred puškama talijanskih vojnika od strijeljanja spasio velik broj Primoštenaca, a koji je kasnije umro mučeničkom smrču kao žrtva četnika, pomagača talijanskih fašista:
– Nasilnici iz HSS i Matice hrvatske, nasilno i nelagalno, bez ikakvih odobrenja nadležnih institucija u koje se tako “falšo ” zaklinju nakon 75 godina šutnje, predvođeni rigidnim komunistima našli baš sada trenutak da odaju počast žrtvama i da oskrnavljuju park don Ive Šarića, istinske moralne i ljudske vertikale. Uz to rigidni komunistički nasilnici, danas skriveni u HSS-u i Matici hrvatskoj, samo promjenom dresa ponovno žele da izazovu podjele u Primoštenu – komentirao je Petrina.

– Nisam protiv odavanja počasti stradalima, ali sam protiv toga da se njihova žrtva iskorištava za sirovi politički marketing. Pa svi ti ljudi koji su sada u HSS-u i Matici Hrvatskoj, kao i svi ostali Primoštenci, imali su 75 godina da postave ploču ili križ. Iz nekog razloga to nisu učinili. Čekali su 23 godine od uspostave demokratske i slobodne Hrvatske da se sjete žrtava terora Kraljevine Jugoslavije da stave križ, što im nije padalo na pamet dok su oni bili na vlasti i vodili Općinu – rekao nam je Petrina koji je bio pozvan na skup, ali je odbio poziv.

Primosten_HSS_kriz_Branko_Hrg_Stipe_Petrina_04Predsjednik šibensko-kninskog HSS-a Zoran Smolić: ‘Orjunaši ponovno pucaju u nedužne ljude’

– Tog 27. studenog 1938. Orjunaši su u Primoštenu puškama pobili nedužne ljude. Dogodilo se nakon 75. godina da su Orjunaši ponovno pucali u njih. Tko to ne vidi neće nikad ni vidjeti – komentirao je šibensko-kninski dožupan i predsjednik Županijske organizacije HSS-a Zoran Smolić akciju radnika Komunalnog poduzeća Bucavac. Smolić kaže da je križ u parku trebao stati samo dan ili dva, nakon čega su ga kanili premjestiti na groblje ili u crkvicu.

HSS-ovci oteli križ iz kamiona Komunalnog poduzeća ‘Bucavac’

Primoštenski HSS-ovci nisu sjedili skrštenih ruku kad su čuli da su po zapovjedi Stipe Petrine radnici Bucavca iščupali križ i zajedno ga s vijencem i lampionima bacili u smeće. Istaknuti član stranke Josip Pažanin zaustavio je komunalni kamion i iz smeća izvadio raspelo. Odnio ga je za sada kući, a namjera je da se čuva u crkvici na Trgu don Ive Šarića.(TRIS.com.hr)

20 godina CSF
Vezano
8 komentara
  1. spec piše:

    svi ste vi debili…

    1. Stipe piše:

      Mi debili?
      A samo geniju može pasti napamet zabijati križeve po parkovima
      ako je križ, nisu Križevci ! 🙂
      Sramoti grad, kad me pitaju jel taj iz HSSa vaš gradonačelnik, je velim da nije. A ni njegov brat također.
      🙂

    2. Stipe piše:

      Mi debili, bravo !
      Evo, sad bum ja u Mladinama zabil križ Križevaca
      za sva izgubljena radna mjesta u gradu pa da vidim jel
      ga budu kmunalci maknuli.

  2. Brankina piše:

    A đe mu bijaše veliki Vučko i mali vučić, da barem jednoga ne ostavi na straži da čuva križ?

  3. Brankina piše:

    Drug gradonačelnik Križevaca ide drkat po tuđim dvorištima i namjeri se na nikog drugog do Stipe Petrine. Bravo Stipeeee tjeraj bandu iz svog dvorišta nek ide u Mladinama zabijat križeve u zemlju, tamo gdje se je mijenjao urbanistički plan grada kako bi drug gradonačelnik mogao graditi kuću.

  4. destiny piše:

    HSSovci se i u smeće bacaju za svog Branka.

    1. kumic obajgor piše:

      ošlo sve u krasan k…,,ceo svet poludeo,,dragi boze spasi nas male izgubljene ovčice da nademo svoj put da stgnemo do toliko zeljene svjetlosti,,izbavi nas iz ove bijede i nocnih mora,,daj pokojnicima vjecni mir,,a nama zivima blagostanja,,kruha i posla,,oče ne zamjeraj im, neznaju sto cine,,reci im ti da nam dječici daju kruha u ovoj zabiti ako treba jer ljubav je jaka a nije za đaka a zašto je jaka ako nije za đaka???cije li su to usne boje višnje a tko to vlada ovom vukojebinom a okolo zabija krizeve??jebala nas je garda zasrana i jos nas jebe al nema veze da li je to sex na eks ili samo mala ptica u letu sto trazi malog zeku pokraj potočiča čabrajskih,

  5. Stipe piše:

    Pa kakve veze ima Primošten sa Križevcima?
    ovaj portak je oša na kvasinu definitivno
    ili se gadonačelniku uvlače u prkno!?
    😛

Komentari su zatvoreni.