Traže se volonteri za prikupljanje potpisa za referendum o ćirilici

vukovar_cirilica3-131013_CropixUdruga branitelja liječenih od PTSP-a iz Križevaca pridružuje se građanskoj inicijativi “Stožer za obranu hrvatskog Vukovara” s ciljem prikupljanja potpisa za raspisivanje Referenduma u svezi izmjena Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Potpisi za provođenje referenduma prikupljaju se do 1. prosinca 2013. a budući da članovi udruge nisu u mogućnosti nazočiti potpisnim mjestima, pozivaju sve one koji su voljni volonterski se uključiti u rad na prikupljanju potpisa da se jave u prostorije udruge u bivšoj vojarni u jutarnjim satima između 8 i 9 sati ili kontaktiraju predsjednika udruge Miljenka Car na mobitel broj 098 970 9079.

Predloženo referendumsko pitanje glasi: Jeste li za to da se članak 12. stavak 1. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina (NN 55/02, 47/10, 93/11) mijenja tako da glasi:
“Ravnopravna službena uporaba jezika i pisma kojim se služe pripadnici nacionalne manjine ostvaruje se na području jedinice lokalne samouprave, državne uprave i pravosuđa, kada pripadnici pojedine nacionalne manjine čine najmanje polovinu stanovnika takve jedinice.”
Kako pojašnjavaju iz građanske inicijative, predloženom izmjenom napustio bi se uvjet da pripadnici nacionalne manjine trebaju činiti trećinu stanovništva grada ili općine, i prihvatio bi se uvjet sadržan u ranije važećem Ustavnom zakonu o ljudskim pravima i slobodama i pravima etničkih i nacionalnih zajednica ili manjina u RH.

– Predloženom izmjenom RH ne bi prekršila pravila međunarodnog prava jer pravo ravnopravne službene uporabe jezika nacionalne manjine jamči Okvirna konvencija za zaštitu nacionalnih manjina, koje je i RH stranka, na način da ne određuje udio koji pripadnici nacionalne manjine moraju činiti u ukupnom stanovništvu, već je na svakoj državi da to uredi svojim zakonodavstvom, navodi u dopisu Car.
Također, ističe Car, predloženom izmjenom ne utječe se na pravo svakog grada ili općine da svojom diskrecionom ocjenom s obzirom na svoje posebne okolnosti, odrede da pripadnici određene nacionalne manjine mogu činiti i manji udio u stanovništvu kao uvjet za uvođenje jezika te nacionalne manjine u ravnopravnu upotrebu.

20 godina CSF
Vezano
5 komentara
  1. Crni Marko piše:

    Ma nemoj, nemaju dečki vremena prikupljat potpise, rade od jutra do mraka po križevačkim kafićima i kladionicama… čast iznimkama, koji su ipak velika manjina ove populacije. Zovite HDZ-ovce to je ionako njihova inicijativa, pa će ako opet dođu na vlast donositi gradske statute slične onom koji su donijeli u Vukovaru a sada bi preko toga rušili izabranu vlast u državi

Komentari su zatvoreni.