Policija podsjeća na skore zimske uvjete na cestama

stop_policija_kontrola_prometaPODRAVINA I PRIGORJE – Uoči početka još jedne zimske službe policija je upozorila na statistiku koja navodi da je tijekom zimskih mjeseci prošle godine u našoj županiji zabilježena 251, a pretprošle 262 prometne nesreće; u obje zime po tri osobe izgubile su živote na cestama. Prošla zima s obilnim i čestim snijegom izravno je utjecala na broj nesreća, kazala je voditeljica Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa u našoj Policijskoj upravi Mirela Škvorc, te navela da smo prošle zime bilježili veće sniježne padaline nego par godina ranije, pa je došlo i do povećanja broja nesreća po snijegu, s 15 na 38 i po kiši s 11 na 30, a to je opet izravno povezano s neprilagođenom brzinom.

Zakon kaže da zimski uvjeti nastupaju onoga časa kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je poledica; za vozače to znači obavezu korištenja zimske opreme, za koji svi znaju što obuhvaća, no daleko od toga da taj propis i poštuju. – Od 2011. imamo jedan kontinuitet, gdje se čak i povećao broj sankcioniranih vozača koji nisu koristili zimsku opremu za vrijeme kad su bili zimski uvijeti na cesti. Ove godine ćemo nastaviti sa sankcioniranjem nekorištenja zimske opreme, kaže M. Škvorc.

Osim zimskih guma na svim kotačima ili ljetnih guma s najmanjom dubinom profila od 4 milimetra te spremnim lancima za snijeg, policija će pripaziti i jeste li u promet krenuli s očišćenim vozilom. Snijeg i led morate skinuti s cijelog auta, jer u suprotnom možete ostati bez 700 kuna ili zaraditi razgibavanje po naredbi policajca, što mu omogućuju zadnje izmjene zakona.  – Tu postoji velika mogućnost da policijski službenik odmah na mjestu otkloni taj nedostatak pomoću jedne naredbe. To smo i prije izmjena ovog zakona prakticirali i u nekim slučajevima je to čak i efikasnije nego kad čovjeka kaznite novčanom kaznom, jer onda ga i ostali vozači i sudionici u prometu vide i tu lekciju da se vozilo mora očistiti bolje zapamte, veli Mirela Škvorc.

Od skupih zimskih guma skuplje su jedino kazne; kad zasniježi i na put krenete bez zimske opreme i s neočišćenim autom, riskirate dva puta po 700 kuna kazne. Umjesto te uplate u uvijek gladnu državnu blagajnu isplativije je dodati još koju kunu i kupiti gume koje će vam služiti nekoliko zimskih sezona.(RKC)

20 godina CSF
Vezano
2 komentara

Komentari su zatvoreni.