Proračun za 2014. pojačat će s 10 milijuna kuna kredita

Branko_Hrg_HSS_Marijan_Suselj_PIXELLKRIŽEVCI – Gradska vlast utvrdila je u zakonskom roku do polovice studenoga okvirni prijedlog novoga proračuna, pa će tablice i brojke moći idućih dana na proučavanje gradskim vijećnicima. Nacrt temeljnog financijskog dokumenta Grada nije podijeljen novinarima, no rečeno je da se na godinu računa s otprilike istim iznosom kao i ove, u kojoj je proračun zajedno s novcem iz dva euro projekta težio 74,5 milijuna kuna. Ono pak što je sasvim izvjesno i jasno najavljeno, je prijedlog Gradskom vijeću o novom zaduženju, prema kojem bi Grad podignuo 10 milijuna kuna kredita s rokom otplate na sedam godina. Za to je više razloga, naveo je gradonačelnik Branko Hrg. Na državnu pomoć u gradskim projektima uglavnom se može zaboraviti, s druge strane treba pokriti minuse u poslovanju grada nastale jer je kriza zakočila prodaju imovine poput zemljišta i poslovnih prostora, a s treće, u svakom euro projektu treba osigurati i vlastiti udjel.

– Na ovaj način, ovim prijedlogom možemo realizirati još neke infrastrukturne projekte, bez nekakvih velikih opterećenja isfinancirati sve ono što nam je u redovnom poslovanju i europske projekte predfinancirati, a da u principu možemo to sve skupa vraćati bez nekakvog mača nad glavom, ukoliko Gradsko vijeće, naravno, da pristanak na to, kaže Hrg.
Idućega kolovoza ističe rok okvirnoga kredita kojim je omogućen minus na gradskom računu do pet milijuna kuna, a polovicom 2016-te bit će vraćena i zadnja rata dugororočnog kredita, podignutog 2006-te u iznosu od 20 milijuna kuna. Otplata novoga kredita iznosit će 120 tisuća kuna mjesečno, novo i staro zaduženje preklapali bi se samo tijekom jedne godine, a i tada Grad Križevci bit će daleko od zakonom određene granice zaduženosti, koja iznosi 20% izvornih prihoda proračuna.(RKC)

20 godina CSF
Vezano
3 komentara
  1. Zimbo piše:

    Kad se mitološki Čret uzdigne (sam od sebe) i kad nam autoput padne s neba, bit će love na bacanje, a do tada naši gracki oci moraju nekaj zobati… a kak drukčije nek na kredit. Ja mislim da je prirez premali, trebali bi se ugledati na Zagrebčki, ipak bi trebali držati kolko tolko do sebe.

  2. zizi piše:

    Nagovorite rodbinu da uplati neki milijunček u proračun.

  3. Brankica Knok piše:

    krediti, krediti!.. A od kud ih Grad bude vraćao ? Od kud prihodi ? Sve što prizvodi i uplaćuje poreze i prireze u ovom gradu ide na dolje….

Komentari su zatvoreni.