Izbornik
FacebookTwitterGoogle+RSSYouTube

‘Komunalno’ ima prvi kamiončić na struju

komunalno_poduzece_krizevci_elektricno_vozilo_2KRIŽEVCI – U održavanju gradskog groblja i zelenih površina radnici križevačkog Komunalnog poduzeća počeli su koristiti novo, električno gospodarsko vozilo. Ono je prvo takve vrste u Hrvatskoj, a tvrtka je za sada nabavila dvije nadogradnje za taj kamiončić na struju.
– Prvi modul je jedan sanduk, koji će najviše koristiti za skupljanje trave, lišća i sličnoga. Drugi modul je za zalijevanje cvijeća, dakle najviše tijekom ljetne sezone, po gradu, kaže direktor Komunalnog Goran Gregurek.

Jednim punjenjem strujom prazno vozilo može proći oko 100 kilometara, a pod teretom, ovisno o količini, između 60 i 80, odnosno, kaže Gregurek, dovoljno za jedan radni dan. Novi kamiončić je u upotrebi nekoliko dana i već je postao svojevrsna atrakcija.
– Svima se sviđa, moram to napomenuti, i naravno, potpuno je ekološki prihvatljiv, kaže Gregurek.

Električno vozilo koštalo je malo manje od 200 tisuća kuna. Križevačko Komunalno poduzeće morao je zamijeniti 30-ak godina staro vozilo, a budući da mali kamioni na benzin koštaju otprilike kao i ovaj na struju, odlučili su se za njega. Osim što je velika razlika u potrošnji energije u korist električnog vozila, njegova ekološka vrijednost je nemjerljiva, jer nema zagađenja.(RKC)

wpDiscuz