Hrvatski studenti spojili zabavu i učenje! Evo kako!

Juraj_Selanec_Tomislav_Tenodi_Jan_BjelicicTri mlada studenta s FER-a osmislila su način kako spojiti ugodno s korisnim. Napravili su aplikaciju kroz koju na vrlo zabavan način možete proširiti svoje znanje

Jan Bjelčić, Juraj Selanec i Tomislav Tenodi studenti su Fakulteta elektrotehnike i računarstva koji su napravili aplikaciju za android uređaje imena LetzGeo. Riječ je o aplikaciji koja je zapravo edukacijsko – zabavni kviz koji broji više od 2.000 pitanja u 10 kategorija i nekoliko razina.

Na ideju za izradu ovakve aplikacije došli su zahvaljujući proučavanju Google marketa. ‘Uočili smo da mnogi takozvani geografski kvizovi imaju samo jednu kategoriju obrađenu, da su zabavnog karaktera te da imaju više od milijun skinutih primjeraka. Tada smo shvatili da nedostaje kviz koji obuhvaća sve raznolikosti geografije i koji nije samo zabavnog karaktera, nego pretežno edukacijskog’, kazao je Jan.

Mladi FER-ovci nisu gubili vrijeme, nego se odmah bacili na posao i osmislili LetzGeo- aplikaciju u čijem je fokusu, prije svega, edukacija. ‘Ono što je vrlo važno je da smo primarni fokus stavili u edukacijske svrhe, a to će se i dodatno ojačati raznim nadogradnjama kviza za posebna specijalizirana pitanja vezana uz pojedinu državu, koja će biti strukturirana na težinu prilagođenu srednjim školama i fakultetima te pojedine države’, ispričao nam je Jan.

Svoju aplikaciju planiraju ponuditi školama u inozemstvu kao dodatni materijal za učenje, a dio novca koji bi prikupili specijalizacijama aplikcije, koje će se naplaćivati svima osim školama i studentima, planiraju donirati u obrazovne svrhe. No, to će još uvijek malo pričekati jer su specijalizacije u izradi.

Države, gradovi, znamenitosti …

Kviz je koncipiran kroz 5 načina igranja – Random Stranger, Leveling, Letz Learn, Multiplayer te Video pitanja. Random stranger je način igranja u kojem se pitanja postavljaju nasumično . Može se igrati po svim kategorijama pitanja ili po samo jednoj kategoriji pitnja. U kategorijama se ispituje znanje o glavnim gradovima država, o prepoznavanju zastava, oblici, pozicija država, vjerska zastupljenost, znamenitosti, itd.
Leveling način igranja nudi nekoliko razina – Baby, Student, Assistant, Professor te Specialist. Tu kroz ovih nekoliko razina nude selektirana pitanja počevši od najlakših pa sve do naježih. Baby je prva i najlakša razina na kojoj se prikupljaju bodovi da bi prešli na iduću razinu i tako sve do najteže ‘Specialist’ razine.

Letz Learn je kategorija u kojoj je igra koncipirana tako da se prvo postavi pitanje, a onda i objašnjenje koje korisniku omogućuje da uz aplikaciju uči. Multiplayer kategorija, pak omogućuje korisnicima da kviz igraju sa svojim prijateljima na istom uređaju.

Zadnja, ali ne manje zanimljiva su ‘video pitanja’ koja, kako kažu autori aplikacije, predstavlja inovaciju u svijetu kvizova. Naime, sami korisnici mogu na You Tube staviti video u kojem, u ograničenom vremenu, moraju prikazati znamenitosti ili zanimljivosti vezane uz svoj grad ili državu. Preko njihovog servera onda mogu prijavljivati svoja pitanja vezana uz video koja će se postaviti u bazu pitanja. Tako će korisnici moći igrati po tim pitanjima i naučiti nešto više. No, na ovu kategoriju korisnici će morati pričekati jer je još uvijek u izradi.

Aplikacija ovih studenata je besplatna, a da se korisnicima sviđa svjedoči i podatak da se trenutno nalazi među prvih 100 aplikacija na play store-u u rubrici ‘novo i besplatno’. Aplikacija je dostupna ovdje. (dnevnik.hr)

Promovirani u sveučilišne prvostupnike

Trojica križevačkih FER-ovaca okupljenih u tim LetzApp ovih su dana promovirani u sveučilišne prvostupnike inženjere računarstva. Na diplomskom studiju računarstva na istom fakultetu zatim su upisali profil “Programsko inženjerstvo i informacijski sustavi”, gdje će naredne dvije godine izučavati izradu programske podrške na sistematičan, upravljiv i učinkovit način, s naglascima na analizi i vrednovanju, specifikacijama, projektiranju i razvoju programske podrške. Uz stečeno znanje, praktično iskustvo koje su ovi mladi programeri odlučili steći dodatnim angažmanom zasigurno će im jednoga dana biti kompetitivna prednost na tržištu rada (kž.info).

Vezano
16 komentara

Komentari su zatvoreni.