U potkalničkom kraju treća vinska cesta u županiji

vino_izložba_čvarci_spraviščeKRIŽEVCI – Nakon đurđevačkog i koprivničkog vinogorja, i potkalnički kraj dobio je Vinsku cestu formalno uspostavljenu na području tri lokalne samouprave, Grada Križevaca te općina Kalnik i Sveti Petar Orehovec. Križevački gradonačelnik Branko Hrg na osnivačkom sastanku prisjetio se da priča o uspostavi vinske ceste traje posljednjih desetak godina, no dugi put do ostvarenja isplatio se barem stoga što je do njega došlo besplatno, u sklopu prekograničnog projekta ‘Od vinogradarske tradicije do vinskog turizma – stvaranje prekograničnih vinskih cesta’, koji provode s partnerima iz Mađarske.
– O tome smo govorili puno, puno godina, puno puta smo probali nešto napraviti – nije išlo, ali očito je tako moralo biti jer da smo to prije napravili morali bi sami platiti. Ovako su se uspjeli dobiti novci iz europskih fondova, pa neće ni općina Orehovec ni Kalnik ni Grad Križevci izdvajati svoja proračunska sredstva kako bi se napravio jedan ovakav vrijedan projekt za budućnost, za vremena koja su pred nama, bio je zadovoljan B. Hrg.

O kolikoj se novčanoj koristi radi pojasnila je voditeljica projekta Marija Podolski.
– Ukupna vrijednost cijelog projekta je 412 tisuća eura, od čega 85% sufinancira EU, a 15% osiguravaju projektni partneri, Grad Križevci i projektni partneri iz Mađarske, Vinska cesta s područja Pecs-Mecsek i Udruga vinskih podrumna Mecsek. Projekt je počeo u veljači ove godine i trajanje je planirano kroz 12 mjeseci, kazala je M. Podolski.

Članovi vinske ceste imali su priliku vidjeti kako su taj posao razvili Mađari, a do kraja projekta cesta u potkalničkom kraju bit će opremljena potrebnim oznakama i informativnim pločama, dobit će promotivne materijale i nekoliko vinsko-turističkih događanja, a jedna od konkretnijih zahvata bit će modernizacija ceste i gradnja parkirališta prema jezeru Čabraji.(RKC)

20 godina CSF
Vezano
8 komentara
  1. aa piše:

    Bravo Hrg. Trebalo ti je samo 15 godina. Još samo da i industriju pokreneš

  2. vl piše:

    a kad bude nova “industrijska cesta”?

Komentari su zatvoreni.