Izbornik
FacebookTwitterGoogle+RSSYouTube

Ili pravo kino, ili odlazak ravnateljice knjižnice

Marjana_Janes_ZuljKRIŽEVCI – Zbog još uvijek neispunjenih najava da će u novom sjedištu križevačke Gradske knjižnice Franjo Marković proraditi i kinoprikazivačka djelatnost, ravnateljici Marijani Janeš Žulj trese se čelno mjesto u toj ustanovi. Naime, obećanje da će Križevci ponovno biti u redu gradova koji imaju kino bilo je jedno od predizbornih gradonačelnika Branka Hrga, a kako je multimedijalna dvorana u sklopu preuređenog bivšeg Doma HV-a potpuno završena, pa su se i odvrtjeli prvi filmovi, Hrgu se ni malo nije svidjelo objašnjenje ravnateljica Janeš Žulj da se sada tek razmišlja o programu prikazivanja, prema kojem bi se jednom tjedno ili dva puta mjesečno prikazivali umjetnički, dokumentarni i filmovi za djecu.

– Sada kada je projekt praktički u završnoj fazi vi meni dolazite s pričom o tematskim starim filmovima i ne znam čemu drugom. Ja ovo smatram da ste me u stvari zavlačili, da ste namjerno to radili i reći ću vam to ovako javno – ne bude li u toj dvorani radilo kino, legalno, na bilo koji način, budite uvjereni da će tom ustanovom upravljati netko drugi jer vi niste izvršili svoj zadatak, bio je jasan Hrg.

Kako upravo traje ugradnja nove stolarije na budućoj zgradi knjižnice, a zatim će se raditi i fasada, križevački gradonačelnik dao je ravnateljici rok do završetka tih radova. Grad će tako nakon deset godina uskoro imati pravo kino, doduše s 80 a ne 400 sjedala kao staro, ili novu ravnateljicu knjižnice. Pri tom nisu bila od veće koristi njezina opravdanja da se kao knjižna ustanova ne mogu baviti komercijalnom kinoprikazivačkom djelatnošću, te da nemaju osiguran novac za iznajmljivanje filmova; Hrg je neumoljiv.

– Nemojte se poigravati, ja ne želim od svojeg jezika raditi lopatu. Na pitanja građana puno puta sam odgovarao da će kino biti, nitko mi nikada nije ovakvu priču ispričao, a ja imam previše godina za dječje priče. Prema tome, ili ćete pronaći rješenje ili se zahvalite na obnašanju dužnosti ravnateljice knjižnice, rekao je križevački gradonačelnik ravnateljici Knjižnice.

Inače, još uvijek i za sada bezuspješno traju i pokušaji gradske vlasti da se riješi zgrade staroga kina; uskoro će biti raspisan i novi natječaj za prodaju, s početnom cijenom od 995 tisuća kuna za dvoranu i stan u sklopu iste zgrade. (RKC)

wpDiscuz