U Križevcima otkriven mamut – stoji u parku Vojarne, čvrst, od granja složen!

 

???????????????????????????????U Križevcima otkriven mamut! Životinju, kao skulpturu, “izrodio” je prvi Festival granja, tzv. Freshwood Festival, održan protekli vikend u parku bivše vojarne, a nakon kojeg je grad postao bogatiji za monumentalno djelo koja će ostati trajno postavljena u tom parku.

Festival je idejno zamislio križevački kipar Igor Brkić koji je uz pomoć kolega umjetnika Nikole Fallera iz Osijeka, Dejana Kljuna iz Rijeke i Dragutina Ciglara iz Koprivnice, od petka 6. do nedjelje 8. rujna izradio skulpturu mamuta, u prirodnoj veličini.

?????????To je jedinstven način izrade skulptura u nas, pa su Križevci prvi grad u Hrvatskoj koji ima postav ove vrste, a u godinama koje slijede u parku bi se postavljale skulpture i drugih životinja, koje bi tvorile križevački “ZOO bez granica”, što će uz kulturnu obogatiti i turističku ponudu grada Križevaca kao jedinog grada u Hrvatskoj  sa zološkim vrtom od skulptura, a koje će biti trajno izložene za posjetitelje grada.

-Cijeli projekt je zaživio zahvaljujući u najvećoj mjeri gradonačelniku i njegovom timu koji su podržali ovu ideju i u startu imali sluha za njegov potencijal, ostale ustanove koje su uz grad podržale su županija Koprivničko-križevačka, Turistička zajednica grada Križevaca, Turistička zajednica županije Koprivničko-križevačke, restoran Vojarna i SS Ivan Seljanec – objasnio je kreativni Brkić, kojemu je prošle nedjelje još bio i rođendan, pa je i njegova radost uspjehom prvoga Freshwooda bila veća.
Logistički i organizacijski dio posla su odradile udruge K.V.A.R.K. i Skaville i Turistička zajednica grada Križevaca.
Mamut granje“ZOO bez granica” svečano je otvorio zamjenik gradonačelnika Tomislav Katanović, zahvalivši umjetnicima koji su pridonijeli da se Brkićeva zamisao realizira, te najavio da će grad i dalje podupirati sve projekte koji će svojim sadržajem obogatiti Križevce i učiniti ga još boljim i ugodnijim za život.
Nakon otvorenja posjetitelji su se družili uz koncert grupe Visoki tlak iz Križevaca, a srednja škola Ivan Seljanec je okupljene goste počastila sa svojim koktelima veselih boja.

Možda vam se svidi
  Subscribe  
Obavijesti me o
Nina Tenodi
Nina Tenodi

Nina Tenodi liked this on Facebook.

Luka Belani
Luka Belani

Luka Belani liked this on Facebook.

Anita Račić
Anita Račić

Anita Račić liked this on Facebook.

Milan Misir
Milan Misir

Milan Misir liked this on Facebook.

Tatjana Oniskiv Renjak
Tatjana Oniskiv Renjak

Tatjana Oniskiv Renjak liked this on Facebook.