U Križevcima otkriven mamut – stoji u parku Vojarne, čvrst, od granja složen!

 

???????????????????????????????U Križevcima otkriven mamut! Životinju, kao skulpturu, “izrodio” je prvi Festival granja, tzv. Freshwood Festival, održan protekli vikend u parku bivše vojarne, a nakon kojeg je grad postao bogatiji za monumentalno djelo koja će ostati trajno postavljena u tom parku.

Festival je idejno zamislio križevački kipar Igor Brkić koji je uz pomoć kolega umjetnika Nikole Fallera iz Osijeka, Dejana Kljuna iz Rijeke i Dragutina Ciglara iz Koprivnice, od petka 6. do nedjelje 8. rujna izradio skulpturu mamuta, u prirodnoj veličini.

?????????To je jedinstven način izrade skulptura u nas, pa su Križevci prvi grad u Hrvatskoj koji ima postav ove vrste, a u godinama koje slijede u parku bi se postavljale skulpture i drugih životinja, koje bi tvorile križevački “ZOO bez granica”, što će uz kulturnu obogatiti i turističku ponudu grada Križevaca kao jedinog grada u Hrvatskoj  sa zološkim vrtom od skulptura, a koje će biti trajno izložene za posjetitelje grada.

-Cijeli projekt je zaživio zahvaljujući u najvećoj mjeri gradonačelniku i njegovom timu koji su podržali ovu ideju i u startu imali sluha za njegov potencijal, ostale ustanove koje su uz grad podržale su županija Koprivničko-križevačka, Turistička zajednica grada Križevaca, Turistička zajednica županije Koprivničko-križevačke, restoran Vojarna i SS Ivan Seljanec – objasnio je kreativni Brkić, kojemu je prošle nedjelje još bio i rođendan, pa je i njegova radost uspjehom prvoga Freshwooda bila veća.
Logistički i organizacijski dio posla su odradile udruge K.V.A.R.K. i Skaville i Turistička zajednica grada Križevaca.
Mamut granje“ZOO bez granica” svečano je otvorio zamjenik gradonačelnika Tomislav Katanović, zahvalivši umjetnicima koji su pridonijeli da se Brkićeva zamisao realizira, te najavio da će grad i dalje podupirati sve projekte koji će svojim sadržajem obogatiti Križevce i učiniti ga još boljim i ugodnijim za život.
Nakon otvorenja posjetitelji su se družili uz koncert grupe Visoki tlak iz Križevaca, a srednja škola Ivan Seljanec je okupljene goste počastila sa svojim koktelima veselih boja.

Vezano
26 komentara

Komentari su zatvoreni.