U Klubu kulture otvorena izložba Zvjezdane Marguš Prohaske

PlakatU subotu 26. lipnja 2013. u križevačkom Klubu kulture otvorena je izložba akvarela Zvjezdane Marguš Prohaske, više savjetnice za likovnu kulturu i likovne umjetnosti. Ova četrdesetdevetogodišnja profesorica likovne umjetnosti bavi se slikarstvom, ilustracijom, fotografijom i grafičkim dizajnom. U razdoblju od 1983. do 2013. godine izlagala je na 150 skupnih i 21 samostalnoj izložbi u Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji. Dobitnica je 27 nagrada i priznanja za slikarstvo. Za njene lepršave akvarele profesorica hrvatskog jezika i književnosti Gordana Juran-Ratković u predgovoru za križevačku izložbu kaže da su “pjesništvo pretvoreno u sliku” i “svjedoci su trenutka – ugođaj uhvaćen u kaplji vode. Prozračni potezi kistom na hrapavom papiru ukrotili su neukrotivu snagu vode, a autorica se iskazala kao krotiteljica najvažnijeg elementa koji život znači i ukrotila ga u strogu akvarelističku kompoziciju”.

danIz predgovora: “Rubovi čvrstih vertikalnih ili vodoravnih elemenata, često isprekidanih linija, jačeg pigmenta razlijevaju se raznoseći pigmente svojom vodenom snagom u oblake, valove, pljuskove, rijeke, zalaske sunca, ljetne oluje i morsku pjenu. Kao što pjesnik iz jezika uzima građu posoljenu pjesničkim elementima i od njih tvori sonete ili haiku, tako i Zvjezdana Marguš Prohaska od vode i malo pigmenta kreira nove svjetove. Taj svijet je koloristički bogat, ali prevladava plava boja kojom nas autorica uvodi u mediteranski ugođaj, apstraktan i istovremeno prepoznatljiv. Pustimo li svojim osjetima na volju, osjetit ćemo značenje pojma sinestezija, namirisat ćemo sol, zrak nakon oluje ili kadulju, a oko nas će pjevati zbor cvrčaka „… na čvoru crne smrče…“ (V. Nazor). U smiraj dana uronit će krik galeba…”

sjećanjeZvjezdana Marguš Prohaska rođena je 1964. godine u Osijeku. Srednju školu za primijenjenu umjetnost završila je u Puli, a diplomirala je na Pedagoškom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, odjel grafike i stekla zvanje profesora likovne kulture. Član je Hrvatskoga društva likovnih umjetnika Istre. Radila je kao profesor likovne umjetnosti u Prvoj sušačkoj hrvatskoj gimnaziji u Rijeci i kao profesor ilustracije, crtanja i slikanja i plastičnoga oblikovanja u Školi za primijenjenu umjetnost u Rijeci. Sada je zaposlena u Agenciji za odgoj i obrazovanje na mjestu više savjetnice za likovnu kulturu i likovnu umjetnost. Bavi se slikarstvom, ilustracijom, fotografijom i grafičkim dizajnom. U razdoblju od 1983. do 2013. godine izlagala je na 150 skupnih i 21 samostalnoj izložbi u Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji. Dobitnica je 27 nagrada i priznanja za slikarstvo.

refleksijeRealizirala je jedanaest projekata ilustracije knjiga, udžbenika i časopisa, izradila dizajn logotipa više poduzeća, te objavljivala fotografije na međunarodnim izložbama (Zagreb Salon) i u časopisima (francuski PHOTO). Za svoj pedagoški rad, posebno s nadarenim učenicima, dobila je nekoliko priznanja i nagrada nadležnih ministarstava u Republici Hrvatskoj. Sudjelovala je u mnogim likovnim kolonijama i humanitarnim akcijama.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.