Ivan Svoboda: Skupiti glave i dati sve od sebe

Križevčani su se doveli u vrlo tešku situaciju, porazom u Osijeku protiv izravnog konkurenta najizgledniji su kantidat za dodatno razigravanje protiv drugoplasiranog iz A1 kvalifikacija. Da bi to izbjegli moraju pobijediti u posljednja dva kola protiv Zaboka i Dubrovnika s tim da Osječki sokol izgubi u Dardi i Zaboku. Od Ivana Svobode, donedavnog  kapetana Križevaca, pokušali so saznati kakva je situacija u njegovoj ekipi, o uzrocima lošijih igara i rezultata te šansama za zadržavanje prvoligaškog statusa.

 

Sasvim drugačije bi bilo da su Žapci slavili protiv Osječkog sokola. U toj utakmici  nije igrao kapetan Marin Zrnić, kako se njegov izostanak odrazio na utakmicu?

“Naravno da nam je Zrnić nedostajao jer on se svojim igrama nametnuo kao jedan od nekolicine nositelja naše igre i svakako da smo njegovim neigranjem bili oslabljeni, ali ne bi bilo korektno izvlačiti se na njegov izostanak. U toj utakmici bilo je previše propusta koje nije mogao ispraviti pojedinac,već smo puno bolje morali odreagirati kao momčad, tu prvenstveno mislim obrambeno. Nedopustivo je da u utakmici koja nam život znači, posebice u gostima, primimo 103 koša. Još je žal veća jer smo točno znali od kojih igrača nam prijeti najveća opasnost i upravo nam ta tri igrača postignu preko 80 poena. Nedopustivo. Samo je jedan bio ključ poraza – obrana.”

To je bila treća izgubljena utakmica u nizu. Koji su razlozi loših rezultata?

“Sve dobro što smo radili cijelu sezonu smo prosuli u posljednjih va tjedna. U izravnoj borbi s izravnim konkurentima smo poraženi i to prilično uvjerljivo. Ironija je što su nam to bile već četvrte međusobne utakmice s istim protivnicima i istim igračima tako da nije bilo nepoznanica. Uz to da smo dosad u sezoni iste te protivnike već pobjeđivali, a i kad smo od njih i gubili, izgubili bi manje uvjerljivo i boljom igrom nego što je to sada bio slučaj. To je ono što zabrinjava” – rekao je donedavni kapetan Žabaca, a o rezultatskoj krizi je odao:

“Razlog tome je teško otkriti, no mislim da je svakako došla na naplatu vrlo turbulentna sezona. Relativno smo se kasno kompletirali i nakon što smo poprilično dobro odigrali prvi dio sezone nastupio je razlaz s trenerom, poprilično dug period bez trenera i kvalitetnog treniranja te postavljanjem novog trenera tek nekoliko dana prije početka drugog dijela prvenstva. Neminovno je da nam je veliki hendikep bio i odlazak Ivana Grgata.”

Gdje su se nepotrebno gubili bodovi?

“Svaki poraz od momčadi koje sudjeluju u Ligi za ostanak je dupli poraz i to je ono po čemu je naša liga specifična. Naravno, nitko nije mogao očekivati baš sve pobjede, nedostaju one na domaćem parketu. Da smo oba puta kod kuće pobjeđivali momčadi koje smo pobijedili samo jednom, ostanak bi već bio osiguran. Tu mislim na poraze od Darde, Đure Đakovića i poglavito Osječkog sokola. Kad se tu još doda gostujući poraz u Slavonskom Brodu gdje je odlučivao posljednji šut, sada je jasno da je za nas sezona već mogla biti u potpuno mirnim vodama. Ostanak bi bio osiguran, bili bi lišeni stresa koji nose posljednja kola i dodatno razigravanje, a najviše bi dobili naši talentirani mladi igrači koji bi zasigurno dobili i značajne prvoligaške minute. Ovako doslovno hvatamo posljednji vlak.”

Matematički dodatno razigravanje možete izbjeći samo ako pobijedite zadnje dvije utakmice, a Osječki sokol izgubi. Ako dođe do razigravanja, kakve su šanse?

“Dok god imamo i najmanje šanse za ostanak, težit ćemo tome i nastojati to ostvariti. Iduće dvije utakmice idemo isključivo na pobjedu i tako ćemo se postaviti. Ako ne uspijemo, najbolje što možemo ćemo se pripremiti za dodatno razigravanje, kako sada stvari stoje protiv Škrljeva ili Belišća. U tom razigravanju smatram nas favoritima, no nimalo ne podcjenjujem nikoga od sadašnjih drugoligaša. I sami smo tako prije dvije godine ušli u A-1 ligu tako da jako dobro znamo da se u te dvije utakmice svašta može dogoditi. Pristupit ćemo tome s velikim oprezom, ali isto tako vjerujem da će se,tko god stajao s druge strane, i iduće godine u Križevcima igrati prvoligaška košarka.”

Oduzimanje statusa kapetana momčadi prihvatio sam profesionalno, ali ne i ravnodušno

Što možemo očekivati u posljednja dva ogleda Lige za ostanak?

“Momčad je malo potresena serijom poraza i iz tog razloga stanje nije najidealnije. No tko je barem jednom ušao u našu svlačionicu zna na koji način mi dišemo i funkcioniramo te mi to ulijeva optimizam za sve što slijedi. Po ne znam već koji put, skupit ćemo glave i dati sve od sebe i bez obzira po kojem scenariju, apsolutno vjerujem da ćemo uspjeti ostvariti naš cilj – ostati u ligi. Već smo dosad nekoliko puta pokazali da smo najopasniji kad smo podcijenjeni i kad nam mali broj ljudi vjeruje. Tako će biti i sada.”

Nedavno Vam je oduzet status kapetana u ekipi. Kako ste reagirali na tu odluku?

“Nijedan oblik nazadovanja u životu nije ugodan, tako da ne mogu reći da sam i tu odluku primio ravnodušno. Reagirao na odluku nisam, prihvatio sam je profesionalno, onako kako se zapravo i cijeli život odnosim prema košarci, suigračima, trenerima, Upravi, navijačima, novinarima i svemu što ima veze s košarkom. Malo jest neobično da se kapetan mijenja dva mjeseca prije kraja sezone, ali ako je ta odluka donijela nešto dobro Klubu ili suigračima, žao mi je što istu nisam osobno ranije predložio. Jedino što mi je bitno je to da tu odluku nisu inicirali moji suigrači.”

I za kraj, planovi za  sljedeću sezonu?

“Bez obzira na to što mi ove godine ističe ugovor nisam donosio odluke o idućoj sezoni iz jednog jedinog razloga, a to je taj da je budućnost kluba još uvijek službeno neizvjesna. Prioritet mi je trenutno samo jedan, osigurati ostanak i omogućiti Križevcima da i dogodine imaju privilegiju u svome gradu gledati prvoligašku košarku. Kad sve to završi, bit ću pametniji i kvalitetnije ću moći razmisliti koja su najbolja rješenja i za mene i za klub.” (crosarka.com)

Vezano

Komentari su zatvoreni.