Od danas 5. dani hrvatskih svetaca i blaženika

U Križevcima će od četvrtka 24. do nedjelje 27. siječnja 2013. biti održani 5. dani hrvatskih svetaca i blaženika. Pretprogramom i misnim slavljem ove će godine biti tematizirani: službenica Božja Marica Stanković, sluga Božji fra Leo Petrović i 65 subraće, sluga Božji Ante Antić te sv. Marko Križevčanin, a kulturni dio programa sastojat će se od prigodne izložbe, okrugloga stola, projekcije dokumentarnog filma te radionica za djecu na temu hrvatskih svetaca i blaženika. Ovu manifestaciju pod pokroviteljstvom Bjelovarsko-križevačke biskupije te uz potporu Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica, Grada Križevaca, Koprivničko-križevačke županije i HAK-a – Auto-moto kluba Križevci – u zajedništvu organiziraju: Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ te križevačke župe sv. Ane i BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina.

Manifestacija će započeti u četvrtak 24. siječnja u 18:00 sati u križevačkoj župnoj crkvi sv. Ane svečanošću otvorenja dana u kojoj će sudjelovati obojica križevačkih župnika Stjepan Soviček i Dražen Hladuvka. Kako je taj dan posvećen službenici Božjoj Marici Stanković, tako će molitveni, književni i glazbeni program njoj u čast izvesti članice svjetovnog instituta Suradnice Krista Kralja koji je službenica Božja utemeljila. Duhovna grupa „Službenica Božja Marica Stanković“ pri Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu glazbeno će obogatiti misno slavlje koje će u 18:30 sati predvoditi postulator kauze službenice Marice Stanković dr. Vinko Mamić.

Nakon mise u Gradskoj će galeriji od 19:45 sati biti održan program pod nazivom „Hrvatski sveci i blaženici  – u našem narodu“ u sklopu kojeg će biti otvorena izložba oltarnih slika hrvatskih svetaca i blaženika u tehnici akrila na drvu akademske slikarice Maje Vidović.
U programu će otvorenja uz domaćine: križevačkoga gradonačelnika Branka Hrga, koprivničko-križevačkoga župana Darka Korena i ravnatelja Gradskoga muzeja u Križevcima Zorana Homena, sudjelovati direktorica Galerije hrvatske sakralne umjetnosti „Laudato“ iz Zagreba Ksenija Abramović, koja i organizira tu izložbu, povjesničar umjetnosti i kustos Umjetničkog paviljona Zagreb Stanko Špoljarić te autorica Maja Vidović. U duhovno-glazbenom programu nastupit će kvartet „Crisinus“ i dramski umjetnik Dubravko Sidor. Kroz program će voditi Tanja Baran.

Drugi dan manifestacije, petak 25. siječnja, bit će u čast slugu Božjih fra Lea Petrovića i 65 subraće. Pretprogram za mučenike u 18:00 će sati u crkvi sv. Ane biti u izvedbi  Vicepostulature postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće“. Nakon toga će u 18:30 sati misno slavlje, uz glazbenu pratnju vokalnog ansambla „Dobri Pastir“ iz zagrebačkoga Brestja, predvoditi vicepostulator postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće“ fra Miljenko Stojić.

U 20:00 će sati u Hrvatskom domu u središtu grada biti održan okrugli stol „Budući hrvatski blaženici“ na kojem će sudjelovati postulatori ili promicatelji slugu i službenica Božjih. S. Veronika Popić predstavit će Žarku Ivasić, fra Ivan Bradarić Placida Cortesea, preč. Pavao Medač Anu Mariju Marović, dr. Anton Bozanić Antuna Mahnića i fra Miljenko Stojić Lea Petrovića i 65 subraće. Moderator okrugloga stola bit će mons. Ivan Miklenić, glavni urednik Glasa Koncila, a u glazbenom će programu sudjelovati vokalni ansambl „Dobri Pastir“ iz zagrebačkoga Brestja.

Trećega dana, u subotu 26. siječnja, program će biti posvećen sluzi Božjem Anti Antiću. U crkvi sv. Ane pretprogram će od 18:00 sati biti u izvedbi Vicepostulature za proglašenje blaženim sluge Božjeg Ante Antića. U 18:30 sati misno će slavlje predvoditi vicepostulator kauze dr. fra Josip Šimić.
Toga dana u jutarnjim i popodnevnim satima svoj obol hrvatskim svecima i blaženicima dat će djeca koja će se, pristigla iz različitih hrvatskih krajeva, okupiti u 10:00 sati u Hrvatskom domu gdje će najvećim hrvatskim duhovnim velikanima u čast stvarati literarni, novinarski, dramski, likovni, glazbeni i plesni program. Sve ono što će na radionicama stvarati tijekom jutra i prijepodneva pokazat će na javnoj izvedbi u velikoj dvorani Hrvatskoga doma od 15:00 sati. Glazbeni gost bit će kantautor popularne duhovne glazbe vlč. Ljubo Vuković, a pokrovitelj radionica je Dječji mjesečnik „Mak“.

Zadnjega dana manifestacije, u nedjelju 27. siječnja, program će biti posvećen trećemu hrvatskom svecu – Marku Križevčaninu. Molitveni, književni i glazbeni program posvećen sv. Marku u 09:30 sati u crkvi sv. Ane izvest će Zbor mladih „Crisinus“. Misno će slavlje u 10:00 sati predvoditi bjelovarsko-križevački biskup mons. dr. Vjekoslav Huzjak, a pjevat će Dječji zbor župe sv. Ane. Nakon mise će u 11:00 sati biti održana premijera dokumentarnog filma HTV-a „Marko Križevčanin – u obrani vjere“. Sudjelovat će: urednik Religijskog programa HTV-a Mario Raguž, redatelj filma Neven Mihael Dianežević i autor filma Niko Kostanić.

Suorganizatori manifestacije su: Galerija hrvatske sakralne umjetnosti „Laudato“ iz Zagreba, Dječji mjesečnik „Mali koncil – MAK“, Gradski muzej Križevci, Pučko otvoreno učilište Križevci, Gradska knjižnica „Franjo Marković“ Križevci, Glazbena škola Alberta Štrige Križevci i Turistička zajednica Križevci. Detaljnije se o programu može doznati na web stranicama manifestacije ili na brojevima mobitela: 091 6640 850, 098 204 182.

Vezano

Komentari su zatvoreni.