Izdana bogata monografija ‘Gradovi kontinentalne Hrvatske’

Upravo je iz tiska izašla jedinstvena monografija “Gradovi kontinentalne Hrvatske” križevačkog povjesničara umjetnosti dr.sc. Zdenka Baloga. Tekstom i fotografijama predstavljeno je 67 hrvatskih gradova u 14 županija, uz sintezni tekst o razvoju i identitetu grada kontinentalne Hrvatske. Fotografije je snimio i knjigu uredio križevački nakladnik Nikola Žulj. Knjiga će uskoro biti predstavljena u više hrvatskih gradova, a u prodaji će se naći početkom iduće godine.
Balog je, nakon Škole primijenjene umjetnosti i diplome Filozofskog fakulteta iz povijesti umjetnosti i komparativne književnosti, magistrirao na katedri za vizualne komunikacije i dizajn s temom modnog žurnala u Hrvatskoj, a ove godine je na istom fakultetu i doktorirao s temom “Umjetnički krug Hermana Celjskoga”.

Od 1986. godine Balog živi u Lepoglavi i radi u Dvoru Trakošćan, na muzejskoj zbirci i na konzervatorskoj obnovi Trakošćana i lepoglavskog samostana. Od 1995. živi u Križevcima i radi u Pučkom otvorenom učilištu Križevci. U Učilištu od svog dolaska vodi likovnu školu za slikare amatere zajedno s Zoranom Homenom. Tu je naučio crtanju i likovno odgojio mnoge današnje članove Križevačkog likovnog kruga (KLK), te druge likovne amatere i profesionalce u Križevcima i okolici. Razvio je originalnu pedagošku metodu učenja crtanja, baziranu pretežito na likovnoj metodi Betty Edwards, te na vlasititm iskustvima proteklih desetak godina.

U KLK je od utemeljenja, a 2007-2012. godine je na dužnosti predsjednika udruge. Iako se različitim likovnim tehnikama izražava od rane mladosti, relativno kasno počinje izlagati, isprva zajedno s križevačkim likovnjacima, a potom i samostalno i zajedno s Mirjanom Balog. U posljednje vrijeme sve češće izlaže umjetničku fotografiju urbanih i erotskih motiva. U svibnju 2009. postavio izložbu umjetničke fotografije “Pjesma nad pjesmama”.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.