‘Nenormalni’ se oprostio u Križevcima

Povodom božićnih i novogodišnjih blagdana križevački Klub kulture organizirao je nekoliko koncerata pa je tako ove srijede nastupio novosadski bend Nenormalni Balašević. Bend inače izvodi obrade Panonskog mornara, svira u sastavu dvije gitare, bas, kljove, bubnjevi, a u nekim pjesmama priključi im se i cura Mina na violini. Koncert je bio najavljen za 21 sat, no ponukan recentnim koncertima koji nikad ne krenu na vrijeme, stigao sam oko 22 sata i tako propustio nekoliko pjesama.

Već pri samom dolasku dalo se zaključiti da je bend uspio privući jako puno ljudi, čak 250-ak njih, no bitno je spomenuti da je ovo već četvrto (i posljednje s obzirom da je riječ o oproštajnoj turneji) gostovanje u Križevcima. Nakon prvih pjesama koje su bile nešto sporijeg tempa a uz koje su se u jednom trenutku ukazale prskalice kod nekoliko ljudi u publici, uslijedila je dramatična ”Ne volim januar”.

Sam bend je iskoristio ovaj koncert kako bi malo promovirao i vlastite pjesme pa su kao jednu od prvih pjesama izveli i svoju vlastitu pjesmu ”Dosta je” na kojoj se već spomenuta violinistica Mina zaista iskazala u solo dijelu. Kako su krenuli u nešto sporijem tempu nastavili su sa malo bržom pjesmom ”Lenka”, da bi se nadovezali sa pjesmom ”Slovenska” uz koju se i publika probudila i dobar dio pjesme otpjevala zajedno s bendom.

Bend dosta očekuje i od stvari koje su sami skladali pa je uslijedila i njihova nova pjesma ”Taksi” da bi onda opet došlo do promjene tempa pa se koncert nastavio sa ”Devojkom sa čardaš nogama” koja je dobra rasplesala publiku, vidjelo se da su se zaželjeli ovakve glazbe, a zahvaljujući odličnoj svirci benda također radilo se i o prvom vrhuncu koncerta. Nakon još jedne brze pjesme, uslijedila je nešto sporija pjesma ”Provincijalka” no koju je publika dobro prihvatila i otpjevala zajedno s bendom, a nastavilo se i sa ”Pričom o Vasi Ladačkom”.

Nastavilo se sa autorskom pjesmom o fejsbuku da bi onda uslijedile tri dramatične pjesme ”Ne lomite mi bagrenje”, ”Svirajte mi jesen stiže moja” da bi stanovito zaključili da su stigli ”Na pola puta”. Bend se sjetio i onog tužnog ratnog vremena pa je uslijedio trolist pjesama iz tog vremena kao prijeratna ”Samo da rata ne bude” pa tokom rata ” Krivi smo mi” na kojoj su iskoristili brz i frenetičan ritam te tako dobro rasplesali publiku a radilo se također i o još jednom od vrhunaca koncerta, a da bi sve skupa zaključili odsvirali su još i ”Sve je otišlo u Honduras!”.

U bisu su se našle pjesme kao što su ”Namćor”, predivna ”Lepa protina kći” pa onda i ”Sevdalinka” da bi se sve završio sa jednom nešto bržom pjesmom i to ”Božom zvani pub” a tokom izvedbi pjesama publika je pjevala zajedno s bendom da bi se na zadnjoj stvari publika opet dobro rasplesala.

Na kraju mogu zaključiti da se zaista radilo o dobrom koncertu, bend jako dobro svira ali u prvom dijelu mi se učinilo da su svirali malo previše sporijih stvari tako da su tek na brzini dobili u pjesmama odsviranima u bisu. I kao što sam na početku spomenuo da je ovo oproštajna turneja benda Nenormalni Balašević i to zato što im je Olivera, Đoletova supruga, zabranila da izvode njegove pjesme, pa im ovom prilikom želim puno sreće u samostalnoj karijeri. (TMM magazin)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.