Skoro 1/4 studenata krediti postali stipendije

KRIŽEVCI – Križevačka gradska vlast krenula je u kreditiranje studenata 2001-ve, te je tijekom slijedeće četiri akademske godine 66-ero mladih koristilo tu potporu u školovanju. Svega 11 ih je svoju obavezu otplatilo, dio još vraća, a nakon diplomiranja njih 17 našlo je posao na području grada, pa su im krediti pretvoreni u stipendije. Nakon gradskih, kao i u drugim sredinama, krediti su se počeli ugovarati preko poslovne banke, pa grad više nema problema kao primjerice sa šestero nekadašnjih studenata koji još uvijek nisu otplatili niti jednu ratu kredita. Od kada su krediti krenuli preko banke, 208 studenata sklopilo je ugovore, a već ih i iskoristilo.

– Većina studenata ostvaruje pravo na subvenciju kamata i u periodu korištenja, a isto tako ostvaruju pravo i na povrat studentskih kredita, odnosno na onaj moment kada se studentski kredit pretvara u stipendiju, gdje student za vrijeme otplate ima obvezu imati prebivalište na području grada Križevaca, i naravno, uvjet je bio da studij završi u planiranom roku, rekao je pročelnik za društvene djelatnosti Mladen Tenodi.

Prema istom pravilniku ove godine još 28 studenata dobit će iz gradskog proračuna povrat do sada uplaćenih rata kredita.
– Gdje studenti ostvaruju pravo na povrat od 3 do 12 otplaćenih rata, već ovisno u kojoj je fazi otplate. Ovo je treća godina ovakvog kreditiranja, odnosno stipendiranja naših studenata, rekao je pročelnik Tenodi, te dodao da je u ove tri godine odobreno je 48 zahtjeva za povrat, što je ukupno oko 240 tisuća kuna. (RKC)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.