Križevački vijećnici donijeli proračun težak 74,5 milijuna kuna

KRIŽEVCI – Iako će se imena budućih čelnika lokalnih samouprava i sastavi vijeća znati tek nakon izbora, za čije vrijeme održavanja najčešće se spominje svibanj, pa će se tada znati i tko će odlučivati kako će trošiti proračunski novac, križevačko Gradsko vijeće svoju je sjednicu s donošenjem proračuna i svih dokumenata koji uz to idu rastegnulo na tri sata trajanja, kao da izbora neće biti. Tako je održana tradicija prema kojoj oporbeni blok SDP-HNS i vladajućih koje predvodi HSS, niti o jednom pitanju nemaju slično mišljenje, a kamo li o prijedlogu proračuna teškom 74,5 milijuna kuna. Oporba je uložila nekoliko amandmana koji su primjerice, svote od po sto tisuća kuna premještali s pozicije zimske službe ili financiranja Poduzetničkog centra, na izgradnju nekih nogostupa ili potpore domaćinstvima za legalizaciju bespravnih objekata, pa je čak određena i 10-minutna stanka radi dogovora vladajućih prema tim prijedlozima.

Nakon povratka u vijećnicu, prema obrazloženju predlagača, gradonačelnika Branka Hrga, bilo je jasno da od amandmana neće biti ništa. Hrg je naveo da baš nije pametno uzimati novac zimskoj službi baš kada pada prvi snijeg, da su neki projekti vezani za sufinanciranje iz proračuna županije, te da se sa stotinjak tisuća kuna prenamjenjenih za obnovu cesta ili gradnju nogostupa može napraviti svega par metara tih zahvata. Također, rekao je, od legalizacije bespravnih objekata imaju koristi svi osim lokalnih uprava, pa nije baš logično da one pokrivaju taj trošak građanima.

– Čini mi se da vas je gradonačelnik sve u tih 10 minuta razuvjerio, da nemate što misliti kao koalicijski partneri, pa se izvinjavam kolegama iz drugih vladajućih stranaka jer vas je gradonačelnik potpuno razuvjerio. Vi ćete pljeskati što stotinjak tamo nekakvih neće dobiti novac za legalizaciju, ali dobro, to je vaša stvar, rekao je šef oporbenog SDP-a Ivan Knok.

Gradonačelnik Branko Hrg ostao je na početnom prijedlogu.
– Ovakav proračun kakav je nama garantira nastavak aktivnosti, nama garantira jednu investicijsku godinu u recesijsko vrijeme, dosta programa, dosta projekata i u Križevcima će se i dalje graditi i raditi, grad će se i dalje razvijati. Zato velim, pozivam vas da se nadmećemo tko će više uspjeti napraviti, tko će više uspjeti izlobirati, tko će više programa dovući u ovaj grad.

Naravno, prijedlog je usvojen uz oporbene glasove protiv. Križevački proračun za 2013-tu iznosi 74,5 milijuna kuna, a da u njega nisu ugrađeni i primici iz dva odobrena euro projekta, teški oko 11,6 milijuna kuna, bio bi manji od ovogodišnjeg, što je bio jedan od argumenata vladajućih za njegovu realnost i štedljivost. (RKC)

Vezano

Komentari su zatvoreni.