Ovaj tjedan susret europskih katoličkih biskupa Istočnog obreda

Povodom završetka jubilarne 400. obljetnice Križevačke eparhije, odnosno obnove crkvenog zajedništva sa Svetom Stolicom i uspostave prve grkokatoličke biskupije u Hrvatskoj, od četvrtka 22. studenog do nedjelje 25. studenog 2012. bit će održan susret četrdesetak europskih katoličkih biskupa Istočnog obreda. Među nekoliko lokacija, od Zagreba do Marije Bistrice, vrhunac ovog vjerojatno najvažnijeg crkvenog događaja ove godine u Hrvatskoj održat će se u Križevcima, nedjeljnom liturgijom u križevačkoj katedrali Presvete Trojice, koju će pjevati križevački Katedralni zbor.

 

U četvrtak će biskupi sudjelovati na sv. Misi u zagrebačkoj katedrali koju će u 19 sati predvoditi nadbiskup i metropolit, kardinal Josip Bozanić, a pjevat će Mješoviti zbor zagrebačke katedrale. U petak u 19 sati svečanost će se održati u zagrebačkoj grkokatoličkoj konkatedrali sv. Ćirila i Metoda na Gornjem gradu gdje će arhijerejsku liturgiju predslaviti Veliki nadbiskup kijevsko-halički Svjatoslav Ševščuk. Pjeva muški Ćirilo-Metodov kor.

U subotu će biti priređeno hodočašće u Nacionalno svetište Majke Božje Bistričke gdje će u 16.30 sati svečanu liturgiju sv. Ivana Zlatoustoga predvoditi nadbiskup Cyril Vasil, tajnik Kongregacije za Istočne crkve u Rimu uz pratnju Ćirlo-Metodovog kora u mješovitom sastavu. Biskupi će također sudjelovati i u petak i u subotu u prostorijama Hrvatske biskupske konferencije na zagrebačkom Ksaveru, na znanstvenom skupu, koji je na temu “Drugi vatikanski koncil i Istočne Katoličke Crkve” s naglaskom na Godini vjere.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.