Zbrinjavanje žrtava nasilja i dalje u udomiteljstvu

KRIŽEVCI – Županijsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova je pokrenulo, a vijećnici Županijske skupštine jednoglasno podržali inicijativu da smještaj žrtava nasilja u obitelji za naše područje i dalje ostane u specijaliziranom udomiteljstvu. Taj je način zbrinjavanja nakon višegodišnjih priprema pokrenut prije dvije godine i pokazao se vrlo uspješnim, no kako novi zakon više ne predviđa takvu mogućnost smještaja, županijski su vijećnici zatražili od Ministarstva socijalne politike i mladih da ipak vrati naš model sigurne kuće, jedini takav u državi.

Zahtjev je ovaj put poslan sa skupštinske sjednice, jer kada je to učinilo naše Povjerenstvo za ravnopravnost spolova na adresu ministarstva – nikakav odgovor nisu dobili, a nije pomoglo niti lobiranje preko naših saborskih zastupnika, kazala je predsjednica povjerenstva Verica Rupčić.
– Jedan od osnovnih problema je taj što netko tko je bio nasilan u svojoj obitelji traži žrtvu prema kojoj je bio nasilan, moguće je da će doći u udomiteljsku obitelj, pa se postavljalo pitanje što ako do toga dođe, pa i u našoj županiji, da ne bude nasilje izvršeno i prema udomiteljima, kazao je SDP-ov Milivoj Androlić.

Androlić je naveo i da novi zakon omogućuje raznim udrugama civilnog društva vođenje brige o tim ženama i djeci.
– Ispada da mene g. Androlić uopće nije slušao ili kao da on živi u nekoj drugoj galaksiji a ne u ovoj županiji i na kraju kao da o toj problematici nismo razgovarali kad je on bio predsjednik Skupštine. No onda, pred 3-4 godine, kad smo krenuli s tom inicijativom prema udrugama ni jedna udruga s područja županije se nije odazvala našem pozivu, pa kako će se sada kad je situacija još gora, rekla je Verica Rupčić.

Što se tiče sigurnosti žrtava i udomitelja, Verica Rupčić je navela da je do incidenta i nasilja došlo u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, upravo u sigurnoj kući kakvu predviđa novi zakon, dok kod nas toga nije bilo. Androlić je uzvratio rekavši da ga se krivo razumjelo, te da i on podržava izmjene zakona koje bi omogućile daljnji rad našeg udomiteljstva, a vijećnici kluba SDP-HNS-HSU potvrdili su njegove riječi pri glasanju. (RKC)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.