‘Vrtim zdravi film’ za sedmaš(ic)e ‘Modeca’

Povodom Svjetskog dana pješačenja i Svjetskog dana hrane u Osnovnoj školi Ljudevita Modeca u Križevcima započeo je projekt “Vrtim zdravi film”, kao dio globalne inicijative “Nestlé Kids Global Programme” s ciljem edukacije učenika sedmih razreda o važnosti pravilne prehrane i bavljenja tjelesnom aktivnošću u svakodnevnom životu. Jednosatna predavanja su organizirana u četiri edukacijska modula: Osnovne postavke pravilne prehrane, Planiranje prehrane, Deklaracija: osobna iskaznica prehrambenog proizvoda te Moje tijelo i hrana. Učenici također sudjeluju u edukativnoj igri, natjeću se u izradi video uratka, znanju i sportu. Voditeljica projekta u školi je profesorica tjelesne i zdravstvene kulture Darinka Šimunčić, u suradnji s razrednicama Ružom Zlatar, Rozalijom Kopsa, Jadrankom Crnić, Valentinom Jurišić te Martinom Valec-Rebić.

Projekt “Vrtim zdravi film” započet je prošle godine u organizaciji Hrvatskog školskog športskog saveza (HŠŠS) u suradnji s tvrtkom Nestle Adriatic u sedam osnovnih škola. Projekt je angažirao učenike osnovnih škola da razmišljaju o zdravim životnim navikama na tri različita načina – edukacijom na školskim satovima i tematskim tribinama o pravilnom načinu prehrane kao važnog čimbenika za pravilno i zdravo odrastanje, motivacijom da sudjeluju na natjecanjima HŠŠS-a, te poticanjem na izradu kreativno-edukativnih filmova na temu zdravih životnih navika. U suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje RH (AZOO) ove je godine program podignut na nacionalnu razinu, a iz koprivničko-križevačke županije se priključila i križevačka škola sa 136 učenika i učenica sedmih razreda te njihovih razrednika.

Sekundarni ciljevi projekta su unaprjeđenje znanja učenika o poboljšanju kvalitete života putem prehrane i tjelesne aktivnosti senzabilizacijom kroz sportske vrijednosti, te poticanje njihove okoline na spremnost za promjene prehrambenih navika kod djece. Projekt je odobren od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstva zdravlja te Agencije za odgoj i obrazovanje, a edukacijski materijali su kreirani od strane stručnjaka nutricionizma iz tima Darije Vranešić Bender i usklađeni po preporukama Ivane Pavić Šimetin iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.