Sutra obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Udruga HERA Križevci orgnizira sutra od 8 do 17 sati “Dan otvorenih vrata” u Zakmardijevoj 5, u zgradi Pučkog otvorenog učilišta Križevcim povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. Pozivaju sve zainteresirane da se obrate njihovom stručnom osoblju i informiraju, ukažu na određene probleme ili tek porazgovaraju, uz poruke: “Nasilje ne smije ostati obiteljska ili neka druga tajna već se o toj temi treba javno govoriti. Obiteljsko nasilje je stvar svih nas. Zato ne okrećimo glavu. Kažimo NE nasilju.”

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se u spomen na 22. rujna 1999. kada su na Općinskom sudu u Zagrebu tijekom brakorazvodne parnice ubijene tri žene, a djelatnica suda teško ozlijeđena. Mato Oraškić tijekom sudskog ročišta ubio je svoju suprugu Gordanu, sutkinju Ljiljanu Hvalec i odvjetnicu Hajru Prohić. Hrvatski sabor je 2004., na prijedlog Vlade, 22. rujna proglasio Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama. Osnovni cilj obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama je senzibiliziranje društva  na problematiku nasilja nad ženama, te kako bi se poslala jasna poruka da živimo u društvu koje ne tolerira nasilje ni u kojem obliku.

Nasilje u obitelji danas predstavlja ozbiljan društveni problem, a mi smo na žalost svjedoci sve veće pojavnosti različitih oblika nasilničkih ponašanja. Iako je posljednjih godina u Hrvatskoj postignut značajan napredak u suzbijanju nasilja u obitelji, posebice u domeni zaštite žena i djece žrtava obiteljskog nasilja (usvajanjem Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, Nacionalne strategije zaštite od nasilja od obitelji i izrade Protokola o postupanjima u slučaju nasilja u obitelji), potrebno je još mnogo raditi na senzibilizaciji i edukaciji javnosti o ovoj temi.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.