Više tisuća vjernika na misi uz blagdan sv. Marka

KRIŽEVCI – U gradu svetog Marka Križevčanina svečanom koncelebriranom svetom misom na Strossmayerovom trgu proslavljen je blagdan trećeg hrvatskog sveca. Brojne vjernike prvo je pozdravio bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak, a u misnom slavlju sudjelovali su apostolski nuncij u Hrvatskoj, nadbiskup Alessandro D’Errico, šibenski biskup Ante Ivas, varaždinski Josip Mrzljak, gospičko-senjski Mile Bogović, sisački Vlado Košić i brojni drugi crkveni velikodostojnici. Misu je predvodio monsinjor Marin Srakić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije. U svojoj propovijedi biskup se prisjetio mučeništva za vjeru od prvih do prošloga stoljeća.

– Oni nam pokazuju vitalnost crkve, stoje pred nama kao svjetlo za crkvu i čovječanstvo, jer je po njima Kristovo svjetlo zasjalo u tami. Još više, mučenici doista navješćuju to evanđelje nade i svjedoče ga svojim životom sve do prolijevanja krvi, jer su uvjereni da ne mogu živjeti bez Krista i spremni su umrijeti za njega u uvjerenju da Isus gospodin je spasitelj čovjeka i da zato samo u njemu čovjek nalazi pravu puninu života, naveo je biskup riječi riječi pape Ivana Pavla II.

– I u današnje vrijeme mi tražimo više svjetla za crkvu i za društvo, a sveti Marko Križevčanin, zajedno s drugim mučenicima predstavlja to svjetlo, u kojem crkva i čovječanstvo mogu izgrađivati bolji svijet, kazao je biskup Srakić. U sklopu proslave svetkovine svetog Marka Križevčanina, kao i prošlih godina, održani su nacionalni susreti, 12. susret osoba s invaliditetom, te 7. susret udruge Hrvatski domobran. (RKC)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.