Sutra okrugli stol povodom Međunarodnog dana pismenosti

Povodom Međunarodnog dana pismenosti (International Literacy Day), UNESCO-ve inicijative koja se u svijetu obilježava svakog 8. rujna od 1965. godine, Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih i Hrvatsko čitateljsko društvo organiziraju u Zagrebu okrugli stol pod nazivom „Čitanjem do pismenosti“. Ovom prilikom bit će predstavljeni rezultati velikog istraživačkog projekta Čitateljske navike i informacijske potrebe građana Republike Hrvatske. Okrugli stol će se održati sutra u prostorijama Knjižnica grada Zagreba, Odjel za djecu i mladež, Starčevićev trg 4, Zagreb s početkom u 10 sati. Ovogodišnja tema Međunarodnog dana pismenosti je Njegujmo mir.

Na okruglom stolu govorit će uvaženi stručnjaci iz različitih područja: prof. dr. sc. Srećko Jelušić, izv. prof. dr. sc. Ivanka Stričević, Mile Živčić prof., doc. dr. sc. Nives Tomašević, prof. dr. sc. Dragutin Rosandić i doc. dr. sc. Tamara Turza-Bogdan o temama čitanje i pismenost u kontekstu cjeloživotnog obrazovanja, čitateljske navike građana Republike Hrvatske te važnost poučavanja čitanja u obrazovnom sustavu i izvan njega. Na okruglom stolu kao gost će sudjelovati i dobitnica nagrade Najčitateljica KGZ Nina Stropnik. Ovo događanje odlična je najava nacionalne obrazovne kampanje Tjedan cjeloživotnog učenja 2012. koja se ove godine provodi od 24.-30. rujna pod sloganom „Nikad nije kasno za učenje“.

Cilj obilježavanja tog dana je svake godine podsjetiti međunarodnu zajednicu na status pismenosti i obrazovanja odraslih na globalnoj razini. Ideja o obilježavanju Međunarodnoga dana pismenosti pojavila se u rujnu 1965. godine u Teheranu, na Svjetskoj konferenciji ministara obrazovanja o temi iskorjenjivanja nepismenosti. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, nepismenost je u Hrvatskoj 1953. iznosila 16,3%, a u idućih osam godina smanjila se na 12,1%. U svijetu je oko 774 milijuna nepismenih osoba što čini oko 16,1% stanovništva starog 15 i više godina.Popisom stanovništva provedenim 1991. dobiven je broj od 3,0% nepismenih, koji se do 2001., kad je proveden posljednji popis stanovništva, gotovo prepolovio. Naime, prema tom popisu, u Hrvatskoj je registrirano ukupno 69 777 nepismenih osoba, što iznosi 1,8% stanovništva. Postotak nepismenih najveći je u ljudi iznad 60 godina starosti, koji čine 77,62% ukupnog broja nepismenih, dok je najmanji u onih između 10 i 34 godina starosti, koji čine 7,17% ukupnog broja nepismenih. U Hrvatskoj žene čine oko 82% nepismenih osoba.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.