Prestala proizvodnja jedinoga hrvatskog hmelja u Gregurovcu

Nakon desetak uspješnih godina – Zadrugare u općini Sveti Petar Orehovec dotukli su viškovi neprodane sirovine pa su im troškovi prerade veći od moguće zarade

Više nema domaćeg hmelja. Desetak godina nakon što su poljoprivrednici u Gregurovcu, općina Sveti Petar Orehovec kod Križevaca, oboružani znanjem stručnjaka, osnovali zadrugu i latili se proizvodnje toga važnog sastojka piva, hmeljarnik, prvi i jedini u Hrvatskoj, preoran je, a umjesto šestmetarskih “šišarki” opet raste kukuruz. Zadrugare pred sezonu berbe nije dotukla suša, već višak uroda koji nisu mogli prodati. Tri tone lanjskog i 10-ak tona starijeg hmelja, osušenog, peletiranog i zapakiranog, stoji u skladištu.

– Ne znamo što ćemo s tim, zapaliti ne smijemo – objašnjava tužno upravitelj Antonio Huzjak i napominje da je problem i što velike pivovare u nas imaju strane vlasnike, koji sirovinu uvoze. Gregurovčani su u tehnologiju uložili milijune, imali godišnji prinos i 30 tona, prodavali hmelj za 5 do 10 eura po toni te od zarade i izvoza tzv. zelenog zlata u Sloveniju čak solidno živjeli. A u spomen na to “slavno” razdoblje u Gregurovcu će za vikend ipak biti Dani piva, uz kušanje 15-ak piva malih domaćih pivovara. (VL)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.