Komunalci proširili odvoz i na Sv. Petar Orehovec

KRIŽEVCI – Komunalno poduzeće proširuje područje odvoza smeća; kako je u Svetom Petru Orehovcu upravo istekla 10-ogodišnja koncesija za odvoz kućnog otpada tvrtki Ekoflor, njihovo Općinsko vijeće odlučilo je taj posao ubuduće povjeriti križevačkim komunalcima. Tako će od prvog dana kolovoza njihovo vozilo obilaziti oko 1050 domaćinstava u tom slabo naseljenom dijelu potkalničkog kraja, kaže direktor Goran Gregurek. Namjera im je sadašnje kante od 240 litara zamijeniti upola manjima, te s vremenom uvesti u korištenje posebnu posudu za skupljanje korisnog otpada, baš kako to Komunalno radi za svoje sadašnje korisnike u gradu i dvije susjedne općine. No direktor Gregurek svjestan je da ih prije toga čeka dosta težak posao.
– Morat ćemo na tom području uvesti još malo dodatnog reda jer veliki broj građana, mještana općine Sv. Petar Orehovec nije bio u sustavu odvožnje otpada, po našim spoznajama njih oko 30%, koji će sada jednostavno morati preuzeti tu kantu, jer obveza davanja otpada na odvoz je zakonska obveza, podsjetio je Gregurek.

Dosadašnji koncesionar imao je oko 650 korisnika usluga, pa je sada i preostalih oko 400 domaćinstva koja nisu imala kante za otpad pozvano da ih preuzmu u sjedištu Općine. Ako to iz bilo kojih razloga ne učine, ipak će plaćati odvoz otpada kao da su ga predali.

Da bi uopće mogli krenuti na prikupljanje otpada s još većeg područja od dosadašnjeg gradskog, te u općinama Kalnik i Gornja Rijeka, križevački Komunalci morali su kupiti novo specijalno vozilo. Tu su im okolnosti išle na ruku.
– To je bila dobra prilika, otvorio se natječaj u Fondu zaštite okoliša za nabavu specijalnog vozila, gdje je Fond sudjelovao s 40% sredstava, a Komunalno poduzeće sa 60%. Naravno da smo tu priliku iskoristili i nabavili vozilo koje je prije jedno dva tjedna stiglo i već je počelo raditi, rekao nam je direktor Gregurek.

Tako su komunalci prošli znatno jeftinije od pune cijene novog vozila, koja iznosi oko 1,3 milijuna kuna. Inače, križevačko odlagalište otpada na Ivančinom brdu ima prostora za primanje novih količina za još oko godinu dana, a zatim će se morati pronaći novo odredište za odlaganje otpada iz grada i za sada tri susjedne općine. (RKC)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.