S esperantom u bolju, europsku budućnost

Univerzalni jezik – nakon tri godine tečaja u Križevcima i udruga. Estonteco želi promicati esperanto i kao jezik koji približava i spaja nacije, te podučavati sugrađane, surađivati s regijom…

U Križevcima se od prošle subote esperanto govori i “službeno” – nakon tri godine radionica i tečajeva tog univerzalnog jezika, na kojima je vladao ogroman interes građana svih dobi, skupina govornika odlučila je ljubav prema esperantu i ozakoniti osnivanjem udruge. Stvoreno je esperantsko društvo Estonteco – predsjednik je prof. njemačkog i engleskog Krunoslav Puškar, ujedno i voditelj tečaja esperanta, tajnica maturantica gimnazije Ana Bratić, a blagajnica prof. biologije i kemije Petra Kačarovski.

– Polaznike radionica oduševila je jednostavnost, lakoća i ideja esperanta, svoje su znanje i nadograđivali i nastavili učiti jezik – objašnjava Puškar, zahvaljujući i Gradskoj knjižnici na suradnji i podsjećajući da je u Križevcima već prije Domovinskog rata djelovalo društvo nazvano Estonteco (esperanto = budućnost), pa je ovo i obnovljena udruga koja radi u drugim vremenima.

Podučavat će i promovirati esperanto, surađivati s društvima iz RH i inozemstva, priređivati kongrese, susrete mladeži i kulturnu razmjenu, čime bi se i taj jezik u ovom kraju, smatraju KŽ-esperantisti, etablirao.
– Interes za esperanto sve više raste kako i EU raste, a Hrvatska postaje njezinom članicom. Smatram da poznati ‘confusio linguarum’, tj. pravi melting pot kultura članica EU i babilonska zbrka jezika u toj tvorevini pomalo plaše ljude pa odatle interes za svojevrsni ‘jezik-most’, u ovom slučaju, esperanto – kaže Puškar. (VL)

Vezano

Komentari su zatvoreni.