Župan Koren s predstavnicima zdravstvenih ustanova

KOPRIVNICA – Župan Darko Koren održao je radni sastanak s ravnateljima i predsjednicima upravnih vijeća županijskih zdravstvenih ustanova, na kojem se razgovaralo o nacrtu Nacionalne strategije razvoja zdravstva za razdoblje od 2012. do 2020. godine. No kako doznajemo od župana Korena, sastanak je održan, prije svega, zbog medijskih istupa ministra zdravlja o spajanju županijskih bolnica, prema kojima bi se koprivnička spojila s bolnicom u Varaždinu i Čakovcu. Koren je istaknuo kako je za njega neprihvatljivo da se tako ozbiljna stvar dozna iz novina, a da prije takvih izjava, nitko nije razgovarao s predstavnicima osnivača zdravstvenih ustanova.
– Kada govorimo o bilo kakvim procesima u zdravstvu, onda se županiju, naravno, ne pita ništa i ne kontaktira kao zakonskog osnivača i vlasnika. Međutim, kada će doći trenutak da će netko trebati odgovarati, onda će se sigurno sjetiti županije i reći ‘vi vlasnik, vi ste osnivač i vi morate to riješiti, sanirati’. Dakle, ja sam želio preventivno djelovati u tom smislu, tražeći od ministarstva o tome mišljenje, kazao je župan Koren.

Sudionici sastanka složili su se da smanjenje opsega kvalitete zdravstvene usluge, dodaje Koren, nije prihvatljivo, ali i da je potrebna racionalizacija sustava i da treba raditi na jačanju primarne zdravstvene zaštite.
– Moramo zauzeti određene stavove oko toga i nametnuti činjenicu da smo mi ulaganjem u naš zdravstveni sustav u posljednjih 10-ak godina njega doveli u jednu fazu gornjeg doma hrvatskog zdravstva i ne možemo sada pristati na bilo kakve promjene, koje idu u pravcu narušavanja tog standarda kojeg danas imamo, rekao je Koren.

Župan Koren ističe da je ravnatelj koprivničke bolnice Petar Stapar na sastanku još jednom ponovio kako nema konkretnih informacija o spajanju bolnica te na što se to točno odnosi. Zato je dogovoreno, da će se prije nego Ministarstvo zdravlja dostavi službene informacije, na razini Koprivničko-križevačke županije formirati radna skupina koja će razmotriti koncept zdravstva koji bi bio najbolji za naš kraj, a sve da bi se došlo do argumenata koji će se zastupati kod rasprave s resornim ministarstvom. U radnu skupinu izabrani su Petar Stapar, Draženka Vadla, Mladen Vuljak, Željko Bakar i Dragutin Korošec. (RKC)

Vezano

Komentari su zatvoreni.