Osniva se esperantsko društvo ‘Estonteco’

Danas se u Gradskoj knjižnici “Franjo Marković” u Križevcima održava osnivačka skupština križevačkog esperantskog društva “Estonteco” (Budućnost). Radi se o udruzi koja će nastaviti rad esperantskog društva koje je pod istim imenom djelovalo prije Domovinskog rata. Zaštitni znak društva čini sunce koje simbolizira budućnosti u zelenoj boji koje pak simbolizira nadu.
– Gledajući retrogradno, to je sasvim logičan slijed događaja u posljednje tri godine. kad je kroz pet iznimno posjećenih radionica prošlo je osamdesetak Križevčana i Križevčanki sviju dobi, oduševljeni jednostavnošću, lakoćom i idejom esperanta, istaknuo je Krunoslav Puškar, profesor anglistike i germanistike koji je još kao student 2010. godine pokrenuo radionice esperanta.

Iako Križevci prednjače po interesu, unazad nekoliko godina osnovala su se nova ili obnovila stara društva diljem Hrvatske, poput Bjelovara, Petrinje i Siska, a križevačko je, kronološki gledano, 17. društvo po redu.
– Prije rata broj je društava bio kudikamo veći, ali ni ovaj broj nije zanemariv, posebice ako se gleda kroz današnju kompliciranu ekonomsko-političku vizuru i vrijeme izražene ljudske pragmatičnosti, objasnio je Puškar, inače član Studentskog esperantskog kluba i potpredsjednik Hrvatske esperantske mladeži.

Ciljevi društva su podučavanje i promicanje međunarodnog jezika esperanta, intenziviranje kontakata s esperantskim društvima unutar i izvan Hrvatske, suradnja s drugim zainteresiranim udrugama, organiziranje mogućih esperantskih kongresa u Križevcima i okolici, kulturna razmjena i kulturna promidžba, kao i ostvarivanje različitih programa unutar esperantske i druge zajednice.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.