Uskoro prva solarna elektrana u Podravini i Prigorju

NOVIGRAD PODRAVSKI – U Novigradu Podravskom u tijeku je postavljanje solarnih ćelija na krov sportske dvorane, čime će ova podravska općina dobiti prvu sunčanu elektranu u Koprivničko-križevačkoj županiji. U planu je izgradnja tih sustava na još nekoliko zgrada u vlasništvu općine, poput onih kod sportskih terena i društvenog doma. U ovaj pionirski projekt Općina je krenula prije više od godinu dana, a sama solarna elektrana koristit će se za javnu rasvjetu u mjestu dok će višak električne struje biti distribuiran u električnu mrežu, rekao nam je načelnik Općine Novigrad Podravski Mladen Mađer.
– Jačina ove elektrane na sportskoj dvorani 30 KW, na igralištu je 20, a na društvenom domu 30 KW. Vrijednost investicije na sportskoj dvorani je negdje oko 700 tisuća kuna. S izvođačem je Općina Novigrad Podravski dogovorila da sami financiraju investiciju, a mi mjesečno dobivamo 7% prihoda od prodane električne energije, objasnio je Mađer.

Na ovaj će način Općina Novigrad Podravski dodatno popuniti proračun, a nakon 12 godina solarne elektrane postat će njezino vlasništvo te će potom Općina sama prodavati struju. U Novigradu Podravskom razmišljaju o izgradnji još nekoliko solarnih elektrana.
– U razgovoru smo za postavljanje solarne elektrane na vatrogasni dom i na društvene domove na području naše općine, u mjestima Delovi, Vlaislav i Borovljani, dodao je načelnik Mađer.
Prema izračunima, kroz šest godina vratit će se investicija gradnje solarne elektrane. (RKC)

Vezano

Komentari su zatvoreni.