Križevački mladi likovnjaci izlažu u Vinkovcima

Večeras od 19 sati u Galeriji “Slavka Kopača” u Vinkovcima, kao gosti Grupe 1999 Vinkovci, na skupnoj izložbi radove izlažu i križevački umjetnici mlađe generacije. Rezultat je to plodne suradnje vinkovačkih umjetnika s Igorom Brkićem, kustosom galerije Kluba kulture u Križevcima, a svoja će djela, uz Brkića, izložiti: Tea Hatadi, Romana Orešnik, Ana-Marija Smoljanec, Rudolf Karre te Hrvoje Baltić iz Đurđevca. Za njih u predgovoru izložbe profesorica Gordana Juran-Ratković piše: “…postoji i drugačija likovna scena u Križevcima. Ona koja na drugačiji način gleda  stvarnost oko sebe. To su umjetnici koji ne prikazuju, nego tumače  stvarnost i to na svoj, drugačiji način. Često su ironični, duhoviti, ne bježe od konceptualnog pristupa umjetnosti ili od simbolike. Teško ih je svrstati pod zajednički kišobran…”

U predgovoru dalje stoji: “Pred vama je dakle jedna „mlada reprezentacija“, da se izrazim prigodnim, nogometnim  žargonom, u duhu nadolazećeg europskog prvenstva. U toj „reprezentaciji“ Igor Brkić je u ulozi selektora, ali i igrača, a njegov glavni adut su njegove šarene lude gljive kojima se smije i ruga surovoj svakodnevici u lice .Ovaj put se predstavlja s već nagrađenom skulpturom Čelična lady također ironizira našu svagdašnjicu. Tu je i smiren podmorski svijet Romane Orešnik izrađen od bezbroj kamenčića, školjki i ostalih morskih materijala. Romana je pravi larpurlartist – umjetnost nije utilitarna nego lijepa.

Potpuno drugačija je Tea Hatadi, mlada i hrabra umjetnica koja izaziva na korištenje mašte i moždanih vijuga svojim konceptualnim pristupom stvarnosti. Rudolf Karre posljednjih godina u svoje pirografije unosi revolucionarnu novinu – obogaćuje ih akrilnim bojama  prikazujući šarolikost biblijskih, mitoloških i prizora iz svjetske povijesti, portrete svetaca, ali i poznatih ličnosti moderne kulture 20. stoljeća.

Ana Marija Smoljanec članica je RE-SPAM kolektiva i likovne udruge LUP-ART, moderna, stvarno mlada, srcu joj je prirasla apstrakcija i neobični motivi dvosmislenih naziva. Hrvoje Baltić, na granici je grafike i crteža sa slikarskim detaljima i motivima koji su apstraktni,  simbolični. Dakle, pred vama je mlada reprezentacija Kluba kulture, s mladim i perspektivnim igračima koji će našem nogometu… ups… pardon… našoj likovnoj sceni pružiti još mnogo toga iako već i sadašnjim nastupima možemo biti zadovoljni.”

Vezano

Komentari su zatvoreni.