Ove godine samo izrada projektne dokumentacije za dvorane

KRIŽEVCI – Iznos novca koji iz državne blagajne namjenski stiže za školstvo u proračune županija i gradova već se par godina smanjuje; na primjeru Grada Križevaca, koji brine o svoje dvije osnovne, glazbenoj te školi po posebnom programu, to znači da je sa lanjskih 5,85 milijuna iznos smanjen za 8% ili oko 450 tisuća kuna. Naravno, istovremeno ni škole nisu zaobišla poskupljenja energenata, a osim viših cijena struje i plina, posredno je poskupio i prijevoz učenika pa se rast tih izdataka na godišnjoj razini procjenjuje na 40-tak posto. Suočen s takvim predviđanjima, križevački gradonačelnik Branko Hrg ne dvoji da će dio tereta redovitog funkcioniranja škola grad morati preuzeti na teret svojih izvornih prihoda.
– Djeca ne mogu biti bez grijanja, struje, vode i prijevoza; morat ćemo, očito, u drugom dijelu godine podmetnuti malo više leđa, izvornih sredstava gradskog proračuna, što će rezultirati smanjenjem nekih investicija u gradu, kazao je gradonačelnik Hrg.

Pri tom križevački gradonačelnik kaže da mu nije jasno zašto državni proračun ne prati rast PDV-a i cijena energenata.
– Državni se proračun, kažu puni 6,6% više od planiranog, pa mi nije jasno zašto mi dobivamo manje. Ja sam uvjeren da se u školama gleda svaka kuna, da se štedi gdje je najviše moguće i na svemu, ali se uštedjeti ne može. Totalno se krivo postavljaju stvari od vrha prema dnu, bez da se ikoga pita što se na tom dnu događa.
Kapitalna ulaganja u križevačko osnovno školstvo tako će se ove godine svesti uglavnom na izradu projektne dokumentacije za sportske dvorane pri školama Modec i Nazor. (RKC)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.