Krunoslav Pavlinec osuđen za podmetanje požara – Piromanu četiri godine zatvora

Krunoslav Pavlinec (29) kriv je za podmetanje požara u središtu Križevaca prošle godine, kada je zapalio krovište zgrade u središtu grada, no istovremeno, oslobođen je krivnje za paljenje eksponata u dvorištu muzeja i otpada u stubištu jedne zgrade. Nepravomoćno je osuđen na četiri godine zatvora, od čega mu se oduzima godinu dana pritvora u kojem je bio tijekom suđenja. Iako je bio optužen po tri točke, zbog tri podmetnuta požara, osuđen je samo po prvoj. Uz to, iako kriv, oslobođen je svih troškova suda jer je bez zanimanja i imovine, sa završenom osnovnom školom, a živio je u Prikraju s majkom koja ga je uzdržava.

Krunoslav sklon alkoholu

Budući da je optuženi sklon alkoholu osim zatvora primoran je liječiti se od ovisnosti tijekom izdržavanja kazne. Njegov branitelj uvjeravao je Sud kako je problem alkohola nestao, jer Krunoslav nije pio godinu dana, otkako je u pritvoru, čime se izgubila i prijašnja ovisnost. Ipak, takvo objašnjenje Melita Mioč-Felak, predsjednica sudskog vijeća nije uvažila.
– Ovo je primjer suđenja prije suđenja – rekao je Goran Radišić, branitelj Krunoslava Pavlinca koji je odbio bilo što komentirati i odgovarati na pitanja.

– Moj klijent cijelo vrijeme tvrdi da je to učinio i spreman je odgovarati za zločin, no ne treba mu stoga trpati na teret sve što se može – kazao je Radišić tražeći da se Krunoslava oslobodi za ugrožavanje drugih prilikom paljenja eksponata u dvorištu muzeja i otpada u stubištu zgrade gdje je stanovao Mladen Prenzl.

Zatvor jedino rješenje

U obrazloženju mišljenja Županijskog državnog odvjetništva, Irma Bagarić je navela kako je optuženi Pavlinec nekritičan prema svojem problemu s alkoholom, a budući da njegov karakter pokazuje sklonosti zlonamjernosti, tražili su bezuvjetnu zatvorsku kaznu.
– Gledajući ga, možemo osjećati sućut za njegovu situaciju jer je mlad čovjek, pred kojim je budućnost, no istovremeno ne smijemo zaboraviti što su njegovi postupci učinili brojnim drugim osobama – rekla je Irma Bagarić, aludirajući na Fabiana Bulakaja, mladića koji je na vrijeme primijetio požar te spasio svoju obitelj iz plamtećeg potkrovlja.
U posljednjem ročištu ovog slučaja svjedočio je i Milan Carević, sudski vještak koji je procijenio posljedice podmetnutih požara, te Antoneta Bulakaj. (PL)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.