Gradsko vijeće sutra o autocesti, i dalje peticija protiv prekida radova

Gradska organizacija Hrvatske seljačke stranke obavijestila je da je na peticiji protiv, kako navode, SDP-ovog zaustavljanja radova na gradnji dionice autoceste Cugovec-Križevci do sada prikupljeno preko 1600 potpisa, a potpisi se prikupljaju i dalje, tijekom cijelog tjedna od 9 do 13 te od 17 do 19 sati na Strossmayerovom trgu u Križevcima. Za sutra u 18 sati je sazvana i 25. po redu, ovaj put tematska sjednica Gradskog vijeća, na kojoj će se raspravljati o najavi zaustavljanja radova na izgradnji autoceste A 12 te zauzimanju odgovarajućih stajališta. Potpisivanje peticije omogućeno je i putem interneta, gdje je posebno zanimljivo pročitati uvodni, poprilično afektirajući tekst, koji donosimo u nastavku.

“Potaknuti najavom SDP-a o prekidu radova na gradnji autoceste Podravskog ipsilona, koji se intenzivno odvijaju na 6 velikih gradilišta dionice autoceste Cugovec-Križevci, Gradska organizacija HSS-a Križevci poziva sve građane i građanske inicijative na potpisivanje peticije protiv SDP-ovog zaustavljanja radova.

Gospodarska važnost autoceste za Koprivničko-križevačku županiju neupitna je. Kako se boriti protiv nezaposlenosti, kako pomoći državi da izađe iz krize, kada je danas prometna povezanost ključni čimbenik privlačenja stranih i domaćih investicija. Porezi i doprinosi stanovnika ovog dijela Hrvatske, slijevaju se u državnu kasu iz koje vi brojite novce. Od sto posto poreznih prihoda samo četiri posto ostaje gradovima i općinama, a 96 posto ide u Zagreb raznim politikantima. Sada nam prodajete staru narodnu “Vrati koko što si pozobala”, a zaboravljate da mi nismo pozobali ništa. Kao da netko namjerno uništava svaku vjerojatnost za razvoj ovog kraja i pretvara ljude u građane drugog reda.

Ministra Hajdaša Dončića moglo bi se i razumjeti, budući da je riječ o novom ministru i «vjerojatno» slabom poznavatelju prometnih i gospodarskih potreba(problema) Županije, ali je zato šokantno i neoprostivo stajalište lokalnih dužnosnika SDP da autocesta ne treba.

Vratimo se na onu blisku staru pla(i)n 21 – BRZA CESTA, a ne autocesta. Izmjena projekta znači i njegovo prekidanje, jer su ishođene sve potrebne dozvole te riješeni imovinsko-pravni odnosi na navedenoj trasi. Novi projekt izgradnje brze ceste umjesto autoceste, traži kretanje od nule; izradu nove dokumentacije, nove građevinske dozvole, nove ugovore (no možda u potonjem stoji i odgovor).

Zaustavljanje radova piše kao članak ugovora i bilo bi kudikamo skuplje od nastavka izgradnje, no možda je ipak bolje platiti a da se izgradi ništa. Pričaju da je SDP-ova vlada za vrijeme Račana projektirala brzu cestu, pa je HDZ-ova vlada pod Sanaderom projektirala autocestu, sad bi opet malo SDP projektirao brzu cestu, pa bi onda tko zna tko projektirao ne znam što, a mi bi i dalje trebali plaćati projekte.

To da svaka promjena projekta donosi godine čekanja koje ovaj kraj više nema najbolje se vidi iz izjave Zvonimira Mršića, tadašnjeg saborskog zastupnika SDP-a, a danas upravitelja Podravke(koja ide na prodaju): “Ali gospodarstva Bjelovarske i Koprivničke županije ne mogu čekati još šest godina za cestu koja život znači!” Investitori za koje se sve regije bore biraju lokacije s kojih imaju priključak na dobre ceste. Ne žele ulagati negdje gdje do dobre ceste moraju krivudati 50 kilometara. Obzirom na vrlo čudne poteze Vlade, lako je moguće u nizu grešaka napraviti novu, tragičnu za ovaj kraj.

Gdje su danas saborski zastupnici SDP-a s ovog područja? Da li će doći i stati ispred svojih glasova, ili ostajemo na idemo dalje, crveni karanfil i porcija graha… Hrvatsku neće pokrenuti uređenje pročelja i fasada dok se infrastrukturni projekti od iznimne važnosti za regiju guraju pod tepih. Izborimo se za nastavak gradnje, potpišite za A12, potpišite za budućnost.”

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.