Gradsko vijeće sutra o autocesti, i dalje peticija protiv prekida radova

Gradska organizacija Hrvatske seljačke stranke obavijestila je da je na peticiji protiv, kako navode, SDP-ovog zaustavljanja radova na gradnji dionice autoceste Cugovec-Križevci do sada prikupljeno preko 1600 potpisa, a potpisi se prikupljaju i dalje, tijekom cijelog tjedna od 9 do 13 te od 17 do 19 sati na Strossmayerovom trgu u Križevcima. Za sutra u 18 sati je sazvana i 25. po redu, ovaj put tematska sjednica Gradskog vijeća, na kojoj će se raspravljati o najavi zaustavljanja radova na izgradnji autoceste A 12 te zauzimanju odgovarajućih stajališta. Potpisivanje peticije omogućeno je i putem interneta, gdje je posebno zanimljivo pročitati uvodni, poprilično afektirajući tekst, koji donosimo u nastavku.

“Potaknuti najavom SDP-a o prekidu radova na gradnji autoceste Podravskog ipsilona, koji se intenzivno odvijaju na 6 velikih gradilišta dionice autoceste Cugovec-Križevci, Gradska organizacija HSS-a Križevci poziva sve građane i građanske inicijative na potpisivanje peticije protiv SDP-ovog zaustavljanja radova.

Gospodarska važnost autoceste za Koprivničko-križevačku županiju neupitna je. Kako se boriti protiv nezaposlenosti, kako pomoći državi da izađe iz krize, kada je danas prometna povezanost ključni čimbenik privlačenja stranih i domaćih investicija. Porezi i doprinosi stanovnika ovog dijela Hrvatske, slijevaju se u državnu kasu iz koje vi brojite novce. Od sto posto poreznih prihoda samo četiri posto ostaje gradovima i općinama, a 96 posto ide u Zagreb raznim politikantima. Sada nam prodajete staru narodnu “Vrati koko što si pozobala”, a zaboravljate da mi nismo pozobali ništa. Kao da netko namjerno uništava svaku vjerojatnost za razvoj ovog kraja i pretvara ljude u građane drugog reda.

Ministra Hajdaša Dončića moglo bi se i razumjeti, budući da je riječ o novom ministru i «vjerojatno» slabom poznavatelju prometnih i gospodarskih potreba(problema) Županije, ali je zato šokantno i neoprostivo stajalište lokalnih dužnosnika SDP da autocesta ne treba.

Vratimo se na onu blisku staru pla(i)n 21 – BRZA CESTA, a ne autocesta. Izmjena projekta znači i njegovo prekidanje, jer su ishođene sve potrebne dozvole te riješeni imovinsko-pravni odnosi na navedenoj trasi. Novi projekt izgradnje brze ceste umjesto autoceste, traži kretanje od nule; izradu nove dokumentacije, nove građevinske dozvole, nove ugovore (no možda u potonjem stoji i odgovor).

Zaustavljanje radova piše kao članak ugovora i bilo bi kudikamo skuplje od nastavka izgradnje, no možda je ipak bolje platiti a da se izgradi ništa. Pričaju da je SDP-ova vlada za vrijeme Račana projektirala brzu cestu, pa je HDZ-ova vlada pod Sanaderom projektirala autocestu, sad bi opet malo SDP projektirao brzu cestu, pa bi onda tko zna tko projektirao ne znam što, a mi bi i dalje trebali plaćati projekte.

To da svaka promjena projekta donosi godine čekanja koje ovaj kraj više nema najbolje se vidi iz izjave Zvonimira Mršića, tadašnjeg saborskog zastupnika SDP-a, a danas upravitelja Podravke(koja ide na prodaju): “Ali gospodarstva Bjelovarske i Koprivničke županije ne mogu čekati još šest godina za cestu koja život znači!” Investitori za koje se sve regije bore biraju lokacije s kojih imaju priključak na dobre ceste. Ne žele ulagati negdje gdje do dobre ceste moraju krivudati 50 kilometara. Obzirom na vrlo čudne poteze Vlade, lako je moguće u nizu grešaka napraviti novu, tragičnu za ovaj kraj.

Gdje su danas saborski zastupnici SDP-a s ovog područja? Da li će doći i stati ispred svojih glasova, ili ostajemo na idemo dalje, crveni karanfil i porcija graha… Hrvatsku neće pokrenuti uređenje pročelja i fasada dok se infrastrukturni projekti od iznimne važnosti za regiju guraju pod tepih. Izborimo se za nastavak gradnje, potpišite za A12, potpišite za budućnost.”

Vezano

Komentari su zatvoreni.