Prednost betonari a ne solarnoj elektrani, jer će zaposliti ljude

U poduzetničkoj zoni u Križevcima konačno na pomolu prvi investitor? Unijabeton kupila bi na Gornjem Čretu teren i izgradila betonaru, ulaganje vrijedno 18 milijuna kuna. Grad bi od prodaje zemljišta zaradio oko 1,2 milijuna

Tvrtka Unijabeton iz Zagreba mogla bi “probiti led” i konačno biti prvi investitor u križevačkoj poduzetničkoj zoni Gornji Čret, ako njenu ponudu, nakon povjerenstva za zone i gradskog odjela za gospodarstvo i financije, usvoji i Gradsko vijeće.

Tvrtka je inače, sestrinska tvrtka Beton Dubrave (čiju je ponudu dosad dvaput, na užas gradske vlasti, Vijeće odbilo zbog nedostajuće dokumentacije!) će, prođe li joj ponuda, moći kupiti 10.000 četvornih metara zemljišta, platiti svaki metar 120 kuna i na terenu izgraditi betonaru. Grad bi, proizlazi, prodajom zemljišta zaradio 1,2 milijuna kuna. Unijabeton uložila bi ukupno 18 milijuna kuna, a u dokumentaciji ističu da bi kapacitet proizvodnje betona dnevno bio 220 kubičnih metara, te bi bilo zaposleno 17 ljudi.

Upravo je taj, “ljudski faktor”, kao i prodaja, a ne uzimanje zemljišta u najam, zacijelo prevagnuo da se povjerenstvo i UO opredijele za ovu opciju, za razliku od ponude tvrtke Nova duga iz Križevaca. Ona je bila zainteresirana za osnivanje prava građenja na zemljištu od 45 tisuća kvadrata, uz naknadu od pola kune po kvadratu. Planirali su izgraditi sunčanu elektranu na fotonaponske ćelije, kapaciteta 2.000 kW, vijeka trajanja projekta 30 godina, a investicija “teške” i 30 milijuna kuna.

No, Nova duga nije navela podatak o zapošljavanju, a budući da je povjerenstvo ocijenilo “da je zemljište u zoni prevrijedno za realizaciju ovakvih projekata i ne nosi zapošljavanje, nije prihvatilo ponudu”. Grad će im, kaže, za solarni pogon ponuditi alternativnu lokaciju. (VL)

Vezano

Komentari su zatvoreni.