Malen broj oboljelih od gripe

KOPRIVNICA – Iako je gripa prije 15-ak dana došla u Hrvatsku i u Koprivničko-križevačku županiju, broj prijavljenih u Podravini i Prigorju vrlo je malen, rekla nam je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Draženka Vadla.
– Kod nas je sporadično zabilježeno nekoliko oboljelih u Koprivničko-križevačkoj županiji od gripe. To su oni koji su prijavljeni kod liječnika opće prakse koji je zamijetio i identificirao bolest, i kao takvu prijavio, kazala je Vadla.

U Zavodu za javno zdravstvo pretpostavljaju da je virus gripe rašireniji, no ne pokazuje težu kliničku sliku te mnogi sugrađani, koji i imaju simptome gripe, ne odlaze k liječniku, već su gripu preležali. Ovako mali broj oboljelih može značiti da nas epidemija tek očekuje, ali i da neće biti većih razmjera, rekla je Vadla.
– Prošle godine je u ovo vrijeme, u sezoni, oboljelo oko 2000. Mislim da je gripa prisutna, ali nadamo se da će možda ova godina proći s manje oboljelih, kazala je Vadla.

Većina pacijenata gripu čak preboli i doma, što je i liječnička preporuka ako nema težih simptoma bolesti. Ležanjem uz puno čaja te skidanjem povišene temperature, smanjuju se šanse za komplikaciju gripe, ali i spječava njezino daljnje širenje na okolinu.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.