Održan Dan sluge Božjeg Josipa Langa

Pretprogramom i misnim slavljem koje je u križevačkoj župnoj crkvi sv. Ane u večernjim satima predvodio vicepostulator kauze za proglašenje blaženim sluge Božjeg Josipa Langa mr. Anđelko Košćak i predstavljanjem „Vjesnika biskupa Josipa Langa“ te radionicama za djecu na temu hrvatskih svetaca i blaženika u prijepodnevnim i popodnevnim satima, u Križevcima je u subotu 28. siječnja 2012. održan program trećega dana 4. dana hrvatskih svetaca i blaženika.

Sadržajno prikazivanje života, djelovanja i poruke sluge Božjega Josipa Langa kroz molitveni, glazbeni i multimedijski program izveli su članovi duhovne grupe „Sluga Božji Josip Lang“ Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu. Uslijedilo je misno slavlje koje je uz koncelebraciju predsjednika Zaklade biskup Josip Lang dr. Mije Nikića, mons. Lovre Cindorija te svećenika Damira Ocvirka, Ivana Žufike, Marka Ocvireka i domaćeg župnika Stjepana Sovičeka  i oko 25 bogoslova predvodio mr. Košćak. U propovijedi je istaknuo da je sluga Božji Josip Lang rođen prije 155 godina u Lepšiću pokraj Ivanić Grada, da je bio običan dječačić kojemu je Bog namijenio nešto veliko.

„On se nadahnjivao i tražio snagu u redovitom životu jer se svetost događa u redovitosti, u molitvi, sakramentima, u približavanju čovjeku što su ljudi u sluzi Božjem prepoznali“ – naglasio je mr. Košćak dodavši da je Lang bio velik zato što je činio dobro zagrebačkoj sirotinji, što nikoga nije ostavio neutješenog, što je pomagao ljudima i razgovarao s njima, zbog čega su ga za života zvali svecem.

„Nije se dao zarobiti kako bi uživao u svim titulama kojih je imao mnogo i u biskupskim častima, radije se bavio čovjekom“ – rekao je mr. Košćak istaknuvši da biskup Lang pripada duhovnom bogatstvu hrvatskoga naroda na kojem se danas svi mogu nadahnjivati. „Sve drugo je prah i pepeo, zato je najvrednije opredijeliti se za bogat duhovni život“ – zaključio je mr. Košćak. Svečano misno slavlje glazbeno je popratio Oktet zagrebačkih bogoslova.

Nakon toga je predstavljen „Vjesnik biskupa Josipa Langa“. O „Vjesniku“ su veoma lijepo i detaljno govorili odgovorni urednik vlč. Damir Ocvirk i bogoslovi članovi uredništva.
Tijekom prijepodneva u križevački Hrvatski dom stiglo je više od 200 djece iz petnaestak  hrvatskih sredina: iz Podgorača kraj Našica, iz Tuhlja i Pregrade, iz Zagorskih Sela, Zrinskog Topolovca, župe Pohoda BDM iz Siska, iz zagrebačkih župa: sv. Pavla iz Retkovca i Dobrog pastira iz Brestja te iz Granešine.

Sudjelovala su i djeca iz Pokreta fokolara GEN 4 te više skupina križevačke djece: iz župe sv. Ane, OŠ Ljudevita Modeca, OŠ Vladimira Nazora te djeca i mladi s posebnim potrebama. Oni su, pod pokroviteljstvom mjesečnika „Mak“, tijekom jutra i prijepodneva stvarali literarne, novinarske, dramske, likovne, glazbene i plesne izričaje na temu hrvatskih svetaca i blaženika. Njih su, kao i njihove voditelje – župnike, časne sestre ili vjeroučitelje – uvodno pozdravili križevački župnici Stjepan Soviček i Dražen Hladuvka, ravnateljica križevačke Gradske knjižnice „Franjo Marković“ Marjana Janeš Žulj, urednik „Mak-a“ Vojmil Žic te koordinatorica radionica Valentina Jurišić.

U popodnevnim su satima stvoreno djeca pokazala u javnoj izvedbi. Kroz vrlo zanimljive i kreativne sadržaje javne izvedbe vodila je Martina Valec Rebić, glazbeni gost bio je kantautor popularne duhovne glazbe i župnik iz zagrebačkih Gajnica Ljubo Vuković, a križevačkim župama i Udruzi za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ kao organizatorima suorganizacijski su se pridružile križevačke gradske institucije: Pučko otvoreno učilište, Gradska knjižnica „Franjo Marković“, Gradski muzej, Glazbena škola Alberta Štrige i Osnovna škola Vladimira Nazora.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.