Traže građevince za radove na južnoj kuli Starog grada

KALNIK – Do kraja mjeseca u elektroničkom oglasniku javne nabave trajat će prijave tvrtki, među kojima će u Općini Kalnik odabrati najpovoljniju ponudu za interventne radove konsolidacije južne kule na Starom gradu Veliki Kalnik.
– Već nekoliko godina konzervatori su nas upozoravali da je južna kula u jako lošem stanju. Pojavile su se neke pukotine i svake godine su one sve veće. Sada smo se odlučili za jednu veću investiciju, a to je za konsolidaciju južne kule, objasnio je kalnički načelnik Božidar Kovačić.

 

Da bi se moglo krenuti u natječaj i radove, preduvjet je bila nabava skele koju će činiti gotovo tri kilometra metalnih cijevi i oko 2000 spojnica, za što je Koprivničko-križevačka županija izdvojila 150 tisuća, a Općina Kalnik preostalih 14 tisuća kuna. Cijevi bi trebale biti isporučene ovih dana, a namjera je skelu postaviti do okončanja natječaja, kako bi spremna dočekala izabranog izvođača radova, kaže načelnik Kovačić. Za radove je Ministarstvo kulture osiguralo 150 tisuća kuna, a radi se o prilično neizvjesnom i osjetljivom poslu.

– Trebat će prezidati neke dijelove utvrde koji su jako trošni. Skidat će se kamen do zdravih dijelova zidina, a pukotine se moraju injektirati i povezivati s različitim materijalima i vijcima. Sruši li se koji dio kod sanacije, ti će se dijelovi morati dozidati. Teško je to i opisati, jer nikada ne znaš što će se dogoditi kad ‘otvoriš’ zid, kaže B. Kovačić.
Načelnik se nada skorom početku radova, nakon kojih posjetitelje Starog grada Velikog Kalnika više neće dočekivati table sa upozorenjem o zabrani ulaska u njegove zidine. (RKC)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.