Predavanje o gibanju nebeskih tijela

Johannes Kepler

Križevačka astronomska udruga Perzeidi s početkom druge godine svoga postojanja počinje ostvarivati svoj zacrtani plan rada – svaki mjesec jedno popularno predavanje za građanstvo. Tako za subotu, 28. siječnja 2012. u 18 sati u knjižnici Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga u Križevcima članovi Perzeida Marko Šoštarić i Ratko Matić pripremaju predavanje i tribinu na temu “Gibanja nebeskih tijela”.

Motivacija za ovu temu nađena je u nedavnoj 440. obljetnici rođenja Johannesa Keplera, prvog među astronomima koji je ispravno uočio gibanje nebeskih tijela i uočena pravila precizno matematički izrazio.

Na predavanju će biti riječi o povijesti i razvoju ljudskog poimanja i razumijevanja gibanja nebeskih tijela, od staroga vijeka do Kopernika, Brahea, posebno Keplera, pa Galileja i na kraju Newtona koji je “pronašao” i matematički formulirao gravitacijsku silu kao uzrok tih gibanja. Na temelju poznavanja djelovanja te sile postalo je moguće i proširiti spoznaju o mogućim putanjama po kojima se gibaju nebeska tijela, a na temelju tog dragocjenog astronomskog znanja mogla je stasati i praktična tehnička disciplina – astronautika, koja se koristi istim tim jednadžbama i formulama kada prirodnim tijelima u svemiru “pridružuje” i umjetne letjelice. Na predavanju će se ukratko prijeći kroz čitavu povijest astronomije, a također će se pokazati skladno i korisno prožimanje fizike i matematike s najstarijom znanošću na svijetu, te na kraju i kako je to bogatstvo znanja preuzela astronautika, sigurno jedna od nezaobilaznih tehnologija koju civilizacija mora razvijati ako se ne želi odreći svoje budućnosti.

Pozivamo dakle sve naše čitatelje (i one kojima će ovu informaciju čitatelji prenijeti) na predavanje “O gibanjima nebeskih tijela”, u organizaciji Križevačke astronomske udruge Perzeidi, u knjižnici križevačke gimnazije u subotu, 28. siječnja, u 18 sati. Dobro došli!

Vezano

Komentari su zatvoreni.