Objavljen izvorni znanstveni rad o Culture Shock Festivalu

U znanstvenom časopisu “Studia ethnologica Croatica” ovaj je mjesec izašao članak “Urbanoumjetnički festivali: kulturne politike i potencijali subverzivnosti”. Izvorni znanstveni rad četvero autora sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta, među kojima je i Križevčanka Jelka Vukobratović, analizira i kontekstualizira tri studije primjera – riječki Zoom festival, zagrebački UrbanFestival i križevački Culture Shock Festival – označavajući ih kao intervencijske urbanoumjetničke festivale.
– Članak je izvorno nastao iz seminarskog rada kojeg smo Mario Kikaš, Bojan Mucko i ja pisali za kolegij Antropologija festivala, u čemu nam je mentorica, kasnije koautor, bila Petra Kelemen, istaknula je Vukobratović, inače profesorica flaute u križevačkoj glazbenoj školi te kulturna aktivistica u udruzi P.O.I.N.T.

 

Autori na 26 stranica, nudeći zaseban uvid u svaki od konceptualno različitih festivala, ističu aspekte iz kojih iščitavaju njihovu subverzivnost: bilo u sukobima unutar nezavisne kulturne scene, bilo preko strateški prikrivene subverzivnosti programa ili pak kroz potencijal festivala kao platforme civilnoga djelovanja. Pritom se dodirnom točkom pokazuje političko djelovanje festivala na lokalnoj, ali i nacionalnoj razini, kao i ambivalentan odnos prema kulturnim politikama koje određuju njihov institucionalni okvir.
– U središtu pažnje su nam bile određene umjetničke akcije, performansi ili izložbe za koje nam se činilo da najizravnije izazivaju pitanja manipulacije prostorom, kulturnih politika na lokalnoj i državnoj razini i nezavisnost “nezavisne” kulture, objašnjava dalje Vukobratović, ističući da ovakvih primjera ima i na nekim drugim festivalima u Hrvatskoj.

– Naš je sveukupni zajednički rad na članku trajao od siječnja, kad smo predali prvu verziju seminara, do studenog, kad smo dobili posljednju verziju recenziranog i lektoriranog teksta na završne izmjene. Suradnja četvoro autora pokazala se, za mene, neočekivano poticajnom, bez čega ovaj seminarski rad sasvim sigurno ne bi doživio objavljivanje u znastvenom časopisu, zaključuje Vukobratović.
“Studia ethnologica Croatica” je prestižni godišnjak koji od 1989. kontinuirao objavljuje recenzirane znanstvene članke i prikaze knjiga iz područja etnologije, kulturne antropologije te srodnih disciplina usmjerenih na istraživanja kulturnih fenomena. Čitav tekst članka dostupan je na portalu hrvatskih znanstvenih časopisa HRČAK.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.