Preporod odjela rodilišta u koprivničkoj Općoj bolnici

Svečano otvoreni preuređeni odjeli koprivničke Opće bolnice. Uz odjel za rodilje, obnovljene i dermatološka poliklinika i radiologija. Boravak svima ugodniji a svaka soba u rodilištu sad ima svoj zahod

Rodilje i njihova malena djeca odsad će u koprivničkoj Općoj bolnici imati puno bolje higijenske uvjete. Na odjelu rodilišta, naime, svaka soba je nakon dovršenog preuređenja dobila svoj sanitarni čvor, što prije nije bio slučaj.

Još ima puno posla

– Prije smo imali dva sanitarna čvora, zahod i tuš kabinu na 18 kreveta što nipošto nije bilo zadovoljavajuće. Treba poboljšati još neke stvari na odjelu kao na primjer zamijeniti stare krevete za nove, ali i ovo je za majke vrlo značajna promjena – izjavila je prilikom jučerašnjeg svečanog otvorenja šefica koprivničkog rodilišta dr. Katarina Plavec Pavlek i otkrila kako im je među prvim planovima uvesti i metodu epiduralne analgezije, odnosno bezbolnoga poroda.

U uređenje odjela rodilišta uloženo je pola milijuna kuna. Koprivničko-križevačka županija putem države osigurala je 450.000 kuna, a bolnica je riješila ostatak. Da je svaka kuna dobro uložena svjedoče i oduševljenje rodilja koje smo zatekli na odjelu. Jeleni Zrinski iz Rasinje Nikola je šesto dijete koje je rodila u koprivničkoj bolnici.
– Velika je razlika danas i prije 15 godina kada sam prvi put bila ovdje. Drago mi je da sad svaka soba ima svoju kupaonicu, odmah nam je puno lakše i ljepše boraviti ovdje – istaknula je ova majka.

Koprivničanka Jelena Premec sa svojom Lucijom na odjelu je već šest dana. To je njezino drugo dijete i dobro zna kako je bilo prije, a kako im je sada.
– Puno je bolje, komfornije. Osjećam se kao da sam doma ili u apartmanu, sve mi je pri ruci, ne moram se više šetkarati. Ne moram više ni čekati 20 minuta da se otuširam ili odem na zahod – ne skriva svoje zadovoljstvo Jelena broj dva.

Možda pomogne natalitetu

Maja Martinaga nalazi se u jednokrevetnoj sobi, jednoj od tri takve na odjelu.
– Zaista je prekrasno. Imam svoju tuš kabinu i mogu reći da baš uživam – istaknula je novopečena majka držeći svog Filipa u naručju.

Zadovoljna je i odjelna sestra rodilišta.
– Žene prvenstveno trebaju pomoć kod dizanja i dojenja, ali sa sanitarnim čvorom u svakoj sobi sada će i nama biti puno lakše raditi – kazala je Marijana Kranjec i otkrila kako na odjelu ima i pet trokrevetnih soba.

Inače, zadnjih pet do sedam godina u koprivničkoj bolnici rađalo se između 1000 i 1100 djece, a ove godine će broj novorođenčadi biti između 900 i 950. Iako je takav trend u cijeloj zemlji, možda će i ovi, poboljšani uvjeti pomoći da se taj broj ponovno poveća. (VL)

Ulaganje od 4 milijuna kuna

Osim rodilišta, otvorene su i obnovljene prostorije dermatološke poliklinike, a prezentirana je i nova tehnička oprema na odjelu radiologije. U dermatološku polikliniku bolnica je uložila 50.000 kuna, dok je novac za namještaj u vrijednosti od 100.000 kuna dala država u sklopu decentraliziranih sredstava kojima raspolaže županija. Iz istih sredstava u opremu na odjelu radiologije uloženo je 3,2 milijuna kuna.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.