Do opreme za multimedijalnu dvoranu kroz IPA program

KRIŽEVCI – Križevačka knjižnica Franjo Marković kao glavni korisnik, Hrvatski klub Augusta Šenoe iz Pečuha, kao projektni i Grad Križevci kao pridruženi partner, krenuli su u jednogodišnji IPA projekt ‘Povezivanja multimedijalnih kulturnih centara u okviru prekogranične suradnje’. Povezivanje ustanova u kulturi s dvije strane granice za križevačku knjižnicu imat će sasvim konkretnu korist. Naime, eurima iz projekta bit će opremljen dio prostora novog sjedišta knjižnice, čije je uređenje počelo u bivšem Domu HV-a, pojasnila je Marija Podolski iz Upravnog odjela za gospodarstvo i financije.
– Kroz ovaj projekt Gradska knjižnica će opremiti svoje nove prostore, opremiti će se jedna multimedijalna dvorana s kompletnom audio-vizualnom i tehničkom opremom, uključujući i opremu za simultani prijevod te namještaj, govornicu, kino platno i slično, rekla je Podolski.

Opremu vrijednu preko 47 tisuća eura knjižnica će dobiti do sredine iduće godine. Iako ne u tolikom iznosu, sudjelovanje će u ovim recesijskim vremenima biti značajno i za naše sunarodnjake u Mađarskoj. Hrvatski klub Augusta Šenoe djeluje u Pečuhu od 1982. godine, ista zgrada okuplja 10-ak udruga i važno je logističko središte inače bogatog života Hrvata kao nacionalne manjine u tom dijelu Mađarske, kazao je voditelj Hrvatskog kluba Mišo Šarošac.
– U Pečuhu postoji hrvatski vrtić, osnovna škola i gimnazija. Isto tako imamo profesionalno hrvatsko kazalište, imamo na Pedagoškom fakultetu Odsjek za kroatistiku, imamo radio postaju, a i televizija odavde vrši svoj posao. Dakle, imamo dosta jakih i dobrih instititucija u gradu, na što smo ponosni, rekao je Šarošac.
Na početnom sastanku u Križevcima projektni partneri su podijelili zadatke i odgovornosti te uskladili datume aktivnosti. Ukupna vrijednost projekta je gotovo 110 tisuća eura, od čega Europska unija kroz IPA program sufinancira 85%.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.